Синдикална понуда
Укупан бр. чланова: 29.443 Активан бр. чланова: 16.585

Независни Синдикат Полиције

Добродошли на сајт Независног синдиката полиције!

Годишњи интервју са Велимиром Лукићем

Пети по реду годишњи интервју са Председавајућим Председништва Независног синдиката полиције почињемо у најопуштенијој атмосфери до сада. Разлог је што је стање у синдикату али и МУП-у знатно боље него претходних година. Чланство НСП у 2019. години расте континуирано а уз то смо постали једини репрезентативни синдикат у министарству. Спортским жаргоном речено, остали смо сами на врху табеле! Као и ранијих година, текст смо поделили по темама где смо навели најбитније догађаје у години за нама.

Зараде

У 2019. години полицијски службеници су у два наврата добили повећање зарада, прво у фебруару а  затим у децембру. Највећи број полицајаца је добио између 8 и 10%, одређени број полицајаца и руководилаца од 9 до 14% а један део запослених добило је повећање од 4 до 9%. Део државних службеника и намештеника није био обухваћен повећањем плате и то по други пут заредом, па је на иницијативу нашег синдиката и овај проблем за сада решен. Састанак са државним службеницима и намештеницима Наиме, ми смо заједно са представницима послодавца и колегама са овим статусом, одржали велики састанак након чега је договорено да се у наредних 12 месеци од тада, у пет наврата једнократно повећа зарада за 10%. Више од 1.100 државних службеника и намештеника било је задовољно оваквим епилогом а прилог томе говоре и нове приступнице нашем синдикату већ након поменутог састанка, чиме нам је јасно указано поверење.

Дневнице и путни трошкови

Прошле године ступила је на снагу Уредба о доласку и одласку са рада која је у суштини иста као и правилник по коме су се раније исплаћивали путни трошкови. То је практично једина значајнија вест у овој области, јер се ни у 2019. редовност исплата дневница и путних трошкова није доводила у питање као некада. Исплате се врше до 15. у месецу и то је једна брига мање како за синдикат тако и за све запослене у МУП-у. 

Посебни колективни уговор

Почетком прошле године је продужен колективни уговор за 6 месеци а средином године се приступило преговорима за израду новог који је званично ступио на снагу крајем августа потписивањем министра Стефановића и мене. Потписивање ПКУ (август 2019) Сматрамо да је ово убедљиво најбољи ПКУ који су полицијски службеници икада имали! Раније је била пракса да се из оба колективна уговора (за државне и за полицијске службенике) примењује оно што је повољније за запослене, а сада је по први пут узето оно што је најбоље из оба и практично убачено у ПКУ за полицијске службенике. Иначе, до сада смо имали један састанак са Комисијом за праћење и примену ПКУ где смо отклонили неке недоумице, а за сада једини проблем који смо уочили је са малим бројем колега везано за јубиларне награде. У наредном периоду одржаће се још један састанак са комисијом где се надамо да ћемо за поменуте колеге које су оствариле право по старом колективном уговору а који су то право изгубиле због ступања на снагу новог ПКУ, бити позитивно решено и да ће и тим колегама бити исплаћена јубиларна награда. Овај ПКУ носи бројне позитивне промене, а уколико желите можете га у целости прочитати на нашем сајту кликом на овај линк.

Резултати рада Хуманитарног фонда Независног синдиката полиције

Што се тиче Хуманитарног фонда синдиката, у прошлој години смо за 166 поднетих захтева поднетих за лечење наших чланова или чланова њихових породица, исплатили око 1.570.000 динара. Иако је било предлога да се овај фонд укине јер је у међувремену основан солидарни фонд МУП-а, верујем да до тога неће доћи јер та сума није превелика али је ипак значајна за наше чланове.

Конкурси и радна места у 2019. години

Сваке године се расписују конкурси тако да нема празног хода везано ни за ЦОПО а ни за курс за ватрогасно-спасилачке јединице тако да је континуитет успостављен и значајан број наших младих колега је већ почео да ради. Такође су примљене све колеге које су редовно завршили КПА што свеукупно као синдикат можемо само да поздравимо.

Репрезентативност

Да би неки синдикат имао репрезентативност потребно је да му број чланова има 15% од укупног броја запослених у МУП-у. Ми смо поднели иницијативу да се утврди репрезентативност синдиката у министарству када је поред осталог установљено да је Полицијски синдикат Србије пао испод поменуте квоте, чиме су практично изгубили право на репрезентативност. НСП је од тада једини репрезентативни синдикат у МУП-у што је велика част и признање од стране колега за наше залагање, али је са друге стране и велика одговорност јер смо једини остали репрезентативни представници синдиката у министарству.

Скупштина синдиката

Прошле године одржана је редовна Скупштина синдиката на којој се подносе извештаји о раду од стране координационих центара чиме се у најбољој мери добија увид у рад синдиката у претходној години и одређује план за наредну. Скупштина Независног синдиката полиције (март 2019) Иначе, пре Скупштине у 2019. години је одржан велики број састанака од синдикалних група, преко координационих центара до извршног одбора и Председништва али и са запосленима и наравно представницима послодавца на свим нивоима, где се разговарало о унапређењу услова живота и рада првенствено наших чланова али неретко и осталих колега у МУП-у.

Опрема за рад

Пре свега бих подсетио наше чланове да је НСП у 2019. години донирао око 17.700.000 динара у опрему и радне просторије МУП-а чиме смо олакшали рад не само својим члановима, него и свим осталим запосленима у министарству. Многи синдикати нам пребацују зашто новац трошимо на материјално - техничка средства која би требао послодавац да обезбеди. Ми са тим немамо проблем јер ми на МУП гледамо као на своју кућу и наставићемо да улажемо колико год будемо могли да нашим колегама омогућимо боље и лакше услове за рад. Што се тиче побољшања услова рада од стране МУП-а, и ту можемо бити задовољни посебно у односу на раније године. Министарство је купило значајан број нових возила, униформи, реновиране су радне просторије а према најави министра Стефановића, тако ће се наставити и у овој години. И поред неверице појединих колега, практично све што је најављивано на ову тему временом је и испуњено. Навешћу само пример наше објаве у вези ваучера за куповину цивилних одела за припаднике УКП-а. Било је много сумње око тога али су на крају све колеге добиле ваучере у износу од 50.000 динара како смо и рекли да ће бити.

Мамограф

Као посебну ставку бих поменуо и акцију Независног синдиката полиције који је у сарадњи са послодавцем организовао преглед мамографом за све колегинице запослене у МУП-у, али и чланове породица запослених. Тиме смо јасно показали да нам је стало до здравља наших колегиница, али смо уједно ставили до знања свима да наш синдикат постаје све озбиљнија организација која мисли на своје чланове и ван оквира радно-правног статуса што је смисао и приоритет нашег оснивања и постојања. Још бих само поменуо, када смо се дотакли теме здравља, да смо претходне године као и небројено пута пре тога, широм Србије организовали добровољно давање крви. Овако велика и јака организација је у стању и за веће подухвате и верујем да ћемо и убудуће имати сличне акције на корист и задовољство пре свега нашим члановима али и осталим колегама и грађанима уопште.

Уговор са Теленором

Поред организовања прегледа мамографом, волео бих да посебно истакнем и сарадњу са Теленором. Верујем да потписани уговор пружа врло повољне услове који наши чланови али чланови њихових породица могу да користе. Ни приближно такве цене пакета није могуће наћи на тржишту и то довољно говори о значају и ове акције коју смо предузели.

Спортске игре на Копаонику

Прошле године смо спортске игре синдиката одржали на Копаонику и могу рећи да је утисак које су игре оставиле на мене, али и на све колеге са којима сам разговарао на ову тему, изузетно позитиван. Више од 1.000 наших чланова је присуствовало играма што је била прилика не само за надметање на теренима, него и за рекреацију и дружење. И поред тога што је то највећи број учесника игара у организацији нашег синдиката икада, задовољан сам што је све прошло у најбољем реду како и приличи како нашем синдикату тако и служби коју обављамо. 

Новогодишњи коктел

Крајем године смо у централи синдиката организовали новогодишњи коктел где је присуствовало наше најуже руководство, а том приликом смо угостили и министра Стефановића који је дошао са највишим функционерима МУП-а. Добар однос и међусобно уважавање које је из године у годину све боље, верујем да је резултирало знатно бољим стањем у МУП-у, а на добро и задовољство свих запослених.

Статистика

Малопре сам рекао да је стање знатно боље, а да то није субјективно мишљење потврђује и званична статистика. Независни синдикат полиције је значајно напредовао у последњих годину дана и то је само у нашем случају. Осталима је чланство опадало. Од јануара 2019. до фебруара 2020. број чланова нашег синдиката је за 1.473 већи, и данас имамо 14.917 чланова. Истовремено, ССП губи 893 члана а ПСС чак 1.864! Прошлог петка смо на нашем сајту објавили целокупну табелу коју смо добили од надлежних у МУП-у, и ту се јасно види упоредна статистика сва три синдиката, а оно што такође радује је чињеница да нам је чланство скоро током целе године стално расло.

Порука члановима и осталим колегама

На крају могу рећи да је наш синдикат итекако оправдао своје постојање и успео да у значајној мери побољша радно-правни статус запослених у МУП-у. Један од наших проблема је што брзо заборављамо а то не би смело да нам се деси. Можда сам досадио људима, али ћу и даље у свакој прилици да их подсећам где смо били а где смо сада. Наравно да и даље има проблема и да ће их увек бити, али ће свако иоле реалан признати да је садашње стање у односу на пре пар година знатно боље. Нема више, или бар не у приближној мери, као некада, поцепаних униформи, застарелих возила, недоумица када ће и да ли ће бити исплаћиване дневнице, путни трошкови, прековремени сати... У великој мери је сузбијен мобинг, зараде су веће од просека у држави и на нама је само да оваквим путем и темпом наставимо даље и како рекох, да се с'времена на време осврнемо и подсетимо се где смо били, чисто да нам се не понови. Зато нам је пре свега потребан јак, масован и добро организован синдикат, па и овим путем позивам чланове који ово буду читали да бар једном колеги оно што сам овде изнео предоче и замоле га да размисли о учлањењу јер само тако можемо да планирамо бољу будућност за све нас.
3808