Синдикална понуда
Укупан бр. чланова: 29.443 Активан бр. чланова: 16.585

Независни Синдикат Полиције

Добродошли на сајт Независног синдиката полиције!

Све о Закону о раду, који важи од сутра

Измењени закони о раду и пензијско-инвалидском осигурању, по хитном поступку усвојени данас, ступиће на снагу сутра.

495126_1415_f

Према мишљењу Николе Алтипармакова, члана Фискалног савета, промене закона веома су значајне за све - буџет, привреднике, али и за запослене.

- Знамо да су закони о раду и ПИО непопуларни, али практично све европске државе су либерализовале тржиште рада у претходним годинама. Србија није и то је један од разлога због којег тонемо на листама конкурентности. Ово је само један однеопходних, али не и довољан услов за повећање запослености у наредним годинама. Досадашњи закон о раду био је ригидан, па је било случајева да послодавац открије малверзације код запосленог, удаљи га с посла, а суд га, због правне формалности, врати на посао. Јасно је да у таквим околностима приватни послодавци тешко запошљавају раднике - наводи Алтипармаков.

Прочитајте још                         
Усвојене измене Закона о раду


Министар за рад Александар Вулин рекао је јуче да предложеним одредбама радници бити много боље заштићени, у чему ће активнију улогу него до сада имати инспекција.
- У исплати плата послодавци су каснили од месец дана до две године. Нисмо довољно водили рачуна о томе - рекао је Вулин.

Он је објаснио како ће се применом закона смањити многе злоупотребе.

- Постојаће уговори, они ће се чувати на одређеном месту и самом чињеницом да ће инспектор моћи кроз централни регистар одмах да се упозна с тим да ли сте пријављени или нисте значајно ће се смањити могућност злоупотребе - рекао је Вулин.

Скоро све странке поздравиле су смањење броја чланова Управног одбора у ПИО фонду. Сада их у управном и надзорном одбору овог фонда, има чак 28! Измене Закона о ПИО предвиђају, уместо досадашњег управног и надзорног одбора, само Управни одбор, са седам чланова.

Орбовић: Узимају из џепа радника

Неколико хиљада радника протестовало је јуче у Београду због закона о раду и ПИО. Протест је почео на Тргу Николе Пашића, одакле су радници кренули у шетњу централним градским улицама. Полиција процењује да је у протестној колони било 4.200 људи, док су синдикати на улицама Београда пребројали 10.000 незадовољних грађана. 
Носили су транспаренте “Живот прође, пензија не дође”, “Напред, назад, немам где, радна књижица празна је”, “Закон незапошљавања“... Испред зграде Председништва обратили су се председнику Србије Томиславу Николићу. „Када дође овај срамни закон код вас, будите човек и немојте да га потпишете. Дигните глас и реците да ово није добро за Србију и њене грађане“ тражили су од Николића.
Окупљенима се испред Скупштине обратио Љубисав Орбовић, председник СССС. 
- Не може власт, зато што је добила изборе, да ради шта хоће. Овај закон узима из џепа радника, а даје послодавцима. И ми смо за реформе, али не да увек иду преко наших леђа - рекао је Орбовић. Председник самосталног синдиката грађевинарства Душко Вуковић рекао је да се овим законима радницима „испоставља фактура за све политичке промашаје”.

Извор: Блиц

1869