Синдикална понуда
Укупан бр. чланова: 29.443 Активан бр. чланова: 16.585

Независни Синдикат Полиције

Добродошли на сајт Независног синдиката полиције!

Славимо јубилеј - Историја НСП од оснивања до данас

Независни синдикат полиције основан је 1991. године али је Министарство за рад, борачка и социјална питања одбило да нас региструје. И поред тога покушавали смо на све могуће начине да функционишемо надајући се да ће држава пре или касније прихватити чињеницу да синдикално деловање у полицији може бити само на корист свима као што се то могло видети у свим развијеним државама света. Нажалост, на такав став послодавца морали смо да чекамо годинама. На све могуће начине смо спутавани у раду и развоју, претило се отказима, дисциплинским поступцима а о најосновнијим условима рада као што су канцеларије и возила могли смо да сањамо.

Ипак, притисак послодавца је временом попуштао јер је и поред свих потешкоћа жеља и борба оснивача Независног синдиката полиције за боља права запослених у министарству све више препознавана код колега. Име нашег синдиката који је више од деценију био не само први него и једини у МУП-у све чешће се помињало. Било је јасно да је само питање времена када ћемо и званично моћи да делујемо.

Напокон, пуну деценију од оснивања, Независни синдикат полиције је званично регистрован! Било је то 18. јануара 2001. године а Министарство за рад, борачка и социјална питања издало нам је решење под бројем 15258. Након признања убрзо нам је додељена и канцеларија у сутерену СИВ-а 2 где се и данас налази седиште синдиката. Незадовољни овим успехом, поједини представници послодавца су се још жешће упустили у борбу против нас, верујући да је нормално да искључиво они треба да буду ти који ће одлучивати о правима и судбинама радника МУП-а. На срећу, интересовање чланова за синдикалним удруживањем је било све веће па је број чланова великом брзином растао. Било је  јасно да је репрезентативност као следећи велики циљ након регистрације све извеснија.

15.априла 2009. Независни синдикат полиције је са 10.000 чланова постао репрезентативни синдикат у Министарству унутрашњих послова! Од тог дана синдикализам у МУП-у је у великој мери добио на значају. Нашим јачањем и други синдикати који су у међувремену оснивани су могли лакше да функционишу. Послодавац је напокон у највећој мери попустио а разговори о радно правном статусу запослених су све више вођени на равноправној основи. logo25 А онда, две године након добијања репрезентативности и на двадесет година од оснивања, Независни синдикат полиције је однео још једну велику победу, победу која ће златним словима бити уписана у синдикално деловање у МУП-у. 28. фебруара 2011. године НСП је учествовао у изради и потписивању Посебног колективног уговора за полицијске службенике! Полицијски службеници су тим чином добили до тада незамислива права. Право на плаћање прековременог и ноћног рада, плаћање за рад на државни празник…

24.фебруара 2015. године НСП је потписао други колективни уговор за полицијске службенике а 17. јула 2015. године је потписан и анекс посебног колективног уговора за полицијске службенике којим се на запослене у МУП-у примењују сва права из Колективног уговора за државне органе.

Данас Независни синдикат полиције има добру сарадњу са послодавцем која је у сваком сегменту на завидном нивоу. Одлична комуникација и услови рада омогућују нам да даље напредујемо а резултати се најбоље виде у броју чланова који је убедљиво највећи у министарству.

Непрестана борба за радно-правни статус запослених, хуманитарни фонд „24. јул“ путем којег одвајамо значајна средства за помоћ члановима, организација великих скупова попут спортских игара, ове године очекујемо скоро 700 такмичара и гостију, донације опреме послодавцу чиме олакшавамо услове рада свим запосленима и много других активности које имамо током целе године, издвајају нас од других синдиката. Колеге то препознају и знају да цене а доказ томе су и преко 20.000 приступница што нас по бројности поставља далеко изнад других.

На крају би смо поменули и изузетну сарадњу са синдикатима из Македоније, Хрватске, Црне Горе, Словеније… Размена искустава у синдикалном деловању са колегама из иностранства помогла нам је у изради прописа које смо применили код нас.

1716