Синдикална понуда
Укупан бр. чланова: 29.443 Активан бр. чланова: 16.585

Независни Синдикат Полиције

Добродошли на сајт Независног синдиката полиције!

Синдикати напустили преговоре о Закону о раду

Репрезентативни синдикати су напустили преговоре о изменама Закона о раду, и сутра ће вероватно донети одлуку о протестима, изјавио је секретар Савеза самосталних синдиката Србије (СССС) Зоран Михајовић.

Михајовић је агенцији Бета рекао су представници два репрезентативна синдиката - СССС и Уједнињених гранских синдиката "Независност", били данас на седници Радне групе за израду измена Закона о раду, али су је напустили јер нису могли да прихвате нове понуде Министарства рада.

Према речима Михајловића, за синдикате је неприхватљиво понуђено решење за проширено дејство колетивог уговора, и то што је Министарство рада остало при ставу да се плате смањују, иако синдикати инсистирају да плате нису предмет разговора о изменама Закона о раду.

Председник Уједињених гранских синдиката (УГС) "Независност", Бранислав Чанак рекао је агенцији Бета да је "скоро извесно" да ће наредних дана бити донета одлука о организовању протеста радника због неприхватљивих измена Закона о раду.

"Измене које се односе на примену проширеног дејства колективног уговора, које је предложио премијер Србије Александар Вучић, нису прихватљиве за репрезентативцне синдикате", рекао је Чанак.

Вулин: Закон ради лакшег запошљавања

Министар рада Алексадар Вулин изјавио је раније да се измене Закона о раду не доносе због отпуштања, већ лакшег запошљавања, напомињући да се закон не тиче само оних који раде, већ и оних који немају посао.

Вулин је новинарима у паузи округлог стола о изменама Закона о раду рекао да не треба плашити људе да ће изгубити посао и указао да ће радници остати без посла само ако пропадне фирма у којој раде.

Према његовим речима, на седници Владе Србије је било речи о изменама и допунама закона о раду, али то није била посебна тачка дневног реда да би се доносили некакви закључци.

Вулин је рекао да не зна зашто председавници Савеза самосталних синдиката Србије и УГС Независност данас нишу дошли на округли сто у организацији Министарства, иако су били позвани, али зна да су радне групе поново заседале и разматрале нека решења која су договорена на састанку у среду увече.

Нико није рекао да је постигнут конкретан договор, већ да смо формулисали нешто што је конкретан предлог и о чему су данас разговарале радне групе, објаснио је Вулин и објаснио да би било некоректно да медијима каже о чему се ради.

Отворени смо за дијалог, радујемо се свакој примедби, радујемо се када нам неко донесе неко ново решење. Онај ко данас није овде, мислим да пропушта још једну прилику да утиче на решења која треба да донесемо сви заједно, нагласио је Вулин.

Вулин је истакао да се у изменама закона ради о односу послодаваца и синдиката.

"Синдикати и послодавци треба да дођу да најмањег заједничког именитеља, до нечега што ће задовољити и једне и друге. Држава је само ту да помогнме, ми смо један од учесника, али немојте од нас правити некога ко треба да буде главни учесник", рекао је Вулин.

Упитан докле ће чекати договор две стране, Вулин је рекао не дуго и изнео очекивање да ће се закон врло брзо наћи у процедури.

Извор: РТС

1871