Синдикална понуда
Укупан бр. чланова: 29.443 Активан бр. чланова: 16.585

Независни Синдикат Полиције

Добродошли на сајт Независног синдиката полиције!

Саопштење за јавност Независног синдиката полиције, јединог репрезентативног синдиката у Министарству унутрашњих послова поводом догађаја од 17.09.2022.године у Београду.

Данас је полиција као и у свим догађајима уназад, где је било потребно успоставити нарушени јавни ред у већем обиму, показала да је способна да изађе на крај са свим насилницима чији је циљ изазивање нереда, угрожавање личне и имовинске сигурности грађана као и рушење уставом утврђеног поретка наше земље. Нећемо више користити истрошену фразу, напад на полицију је напад на државу, јер је очигледно да, услед притисака невладиног сектора министарство није у могућности да само донесе било који законски пропис, а да на то не сугеришу и неке "стране институције" и оштро се противе свим репресивним мерама, које су неопходне да се нападачи на полицију - насилници ставе иза решетака на више година и да једном за свагда, Министарство правде својим радом да сигнал да је напад на полицију стварно напад на државу.

Нажалост и данас је било наших повређених колега, који су покушали да заштите личну сигурност и имовину грађана нашег главног града као и материјално техничка средства Министарства. Сигурно је, по нашем мишљењу да ће насилници за нанете повреде полицајцима, по налогу тужилаштва прихватити споразум и истим тим или неким другим Хуманитарним организацијима које се баве заштитом права грађана, претпостављамо уплатити одређену суму новца, кроз споразуме о признању кривице и самим тим избећи ону праву кривичну одговорност, а да ће одређене унутрашње службе самог МУП-а донети Одлуку, уз наравно притисак невладиног сектора да су ипак неки припадници МУП-а прекорачили своја овлашћења и да за то требају одговарати. Из године у годину све теже је бити полицајац, те није ни чудо велика непопуњеност униформисаног састава полиције. Такође, "захвални смо" врху МУП-а што се и и даље ангажовање полиције из унутрашњости своди на 150 динара, колика је дневница полицајца и увећање плате од 3% за свако ангажовање ИЈП-а.

Искрено се надамо да ће министар унутрашњих послова решити све ове проблеме уз подсећање, да огромна већина полицајаца који су данас ангажовани на овим задацима, за разлику од неких других и даље нема посебну накнаду за исхрану, те овом приликом дајемо подршку министру да настави борбу на побољшању радног и социјалног положаја запослених.

Повређеним колегама желимо брз и успешан опоравак.


Независни синдикат полиције.

2