Синдикална понуда
Укупан бр. чланова: 29.443 Активан бр. чланова: 16.585

Независни Синдикат Полиције

Добродошли на сајт Независног синдиката полиције!

САОПШТЕЊЕ ЗА ЧЛАНОВЕ И ЗАПОСЛЕНЕ

Дана 21.10.2015.године у Београду одржан је састанак са министром унутрашњих послова др Небојшом Стефановићем и његовим сарадницима са представницима Независног синдиката полиције које је предводио председавајући Председништва Велимир Лукић. Састанак је одржан на захтев синдикадиката у циљу унапређења сарадње и превазилажења тренутних проблема запослених. novlogo11 Прва тема састанка је била реформа министарсва која је увелико у току са циљем активног укључења у радне групе представника нашег синдиката ради унапређења и заштите права запослених. Како синдикат, није у довољној мери  укључен у рад радних  група,  услед недовољне обавештености синдиката и запослених проузрокован је низ недоумица. Договорено је да синдикат кабинету министра достави списак представника који ће узети активно учешће у раду радних група задужених за: већ систематизована два нова сектора; за реорганизацију специјалистичких једниница (укудање ПТЈ) и дефинисање надлежности специјалне и посебне јединице; издвајање Сектора за ванредне ситуације из нашег министарства, као и изради нове систенатизације у складу са најављеним усвајањем новог Закона о полицији.

Друга тема је била смањење дневница за службена путовања. Од стране министра смо обавештни да је то неминивност произашла из уредбе коју је донела Влада и да се уредба не односи на надокнаду за послове у копненој зони безбедности. На примедбу НСП  заузет је заједнички став,  да овакво смањење  утиче на остале послове безбедности које полиција обавља свакодневно. Како полицијски послови у основи нису пука службена путовања већ извршење службеног задатка хитно ће се приступити изради посебног правилника који ће превазићи насталу ситуацију. Као основ за исраду првилника послужиће Правилник који војска Србије већ користи.

Трећа тема разговора је била напрасно спроведена и неприлагођена полицијским службеницима анкета о престанку радног односа. Изнето је да се позитивно на анкету изјаснило преко 300 запослених и да ће се до краја године размотрити додатне могућности за смањење броја запослених кроз повољније услове пензионисања. У сваком случају министру је речено да за полицију све сем одласка у пензију није подстицај за престанак радног односа.

Једна од тема било је и најављено увођење платних разреда. Од стране министра обавештени смо да се платни разреди не односе на полицију и да неке накнаде не могу бити смањене поготово јер су одређене Посебним колективним уговором за полицијске службенике, чиме се доказује да је  НСП исправно поступио када је инсистирао на потписивању истог.

Пета тема била је исплата заосталих дуговања за надокнаду доласка и одласка са рада. Министарство је предузело све мере да се заостала дуговања исплате до краја године. Тренутно се од  Министарства финансија очекује одобрење за исплату 2 милијарде динара из резерви Буџета да би се дуговање исплатилa.

На крају је договорен нови радни састанак са министром унутрашњих послова са циљем утврђивања могућности и динамике спровођења договорених активности.Састанак је заказан за среду 28.10.2015 године.

О свим даљим активностима НСП бићете благовремено обавештени.

 НЕЗАВИСНИ СИНДИКАТ ПОЛИЦИЈЕ Председавајући Председништва Велимир Лукић

1713