Синдикална понуда
Укупан бр. чланова: 29.443 Активан бр. чланова: 16.585

Независни Синдикат Полиције

Добродошли на сајт Независног синдиката полиције!

Резултати МУП Републике Србије у 2023. години мерени очима полицијских службеника

Иако је за 2023. годину у Министарству унутрашњих послова најављивано да ће цветати руже, далеко смо од тога да цветају руже, трње можда.

На крају сваке године се сумирају резултати МУП-а, а посао синдиката је да направи осврт на све обећано, а неиспуњено.

Почећемо од обећања да ће се подела станова за припаднике снага безбедности спровести у што краћем року, јер је претходни министар, Александар Вулин, на нетранспарентан и незаконит начин извршио рангирање полицијских службеника који су добили наведене станове. Дат је рок до марта 2023. године, међутим ни до дана данашњег није дошло до поделе станова за припаднике снага безбедности иако је већина тих станова завршено и зјапе празни. Да би се створио привид рада формирана је комисија која за 9 месеци постојања није одржала ни један састанак.

Полицијски службеници ће у јануару 2024. године добити повећање од 10%, како је на састанцима са представницима синдиката речено, што из искуства које имамо и не мора да значи. Оно што јесте сигурно да је то мање од инфлације од 10,2% која се предвиђа у 2023. години, а која није реална јер потрошачка инфлација у 2023. години износи између 14 и 15%. Гледајући ове показатеље закључујемо да ће полицијски службеници у 2024. години за номинално већу плату моћи да купе реално мање него што су могли у 2023. години.

На крају 2023. године поред наших константних притисака и слања дописа МУП-у и Влади Републике Србије повећане су дневнице са бедних 150 РСД на јадних 1.000 РСД, а 2014. године полицијски службеници имали су дневницу од 2558,00 РСД, иако су цене животних намирница биле вишеструко ниже.

Обећана је професионализација полиције до чега није дошло, иако се нон-стоп причало о томе како на чело министарства долазе тврдокорни професионалци, које не интересује политика, међутим кроз више догађаја убеђени смо да то и није баш тако, а поготово што професионални део полиције који чини Дирекција полиције већ дуже од године нема свог директора полиције.

Деловање синдиката у Министарству унутрашњих послова и утицај синдиката на доношење законских прописа који се односе на рад министарства, а у циљу професионализације и подизања угледа самих полицијских службеника, сведени су на статистичку грешку.

Синдикати су укључивани у процесе одлучивања при чему нико није прихватао ни њихове ставове, ни њихова мишљења, већ су прописи искључиво доношени од стране врха Министарства унутрашњих послова на начин како су то желели државни секретари и кабинет министра. Најбољи пример је био доношење Кодекса полицијске етике, где и након великих напора синдиката, исти је усвојен без великог осврта на сугестије синдиката.

Покушано је да се уништи тада једини репрезентативни, највећи синдикат у министарству по препознатом кулинарском рецепту по којем су покушани и неки други синдикати ван нашег министарства.

После више од 10 година од доношења Посебног колективног уговора за полицијске службенике, по први пут на перфидан начин изиграва се ПКУ и полицијским службеницима се забрањује писање прековременог рада, писање приправности и других законом и ПКУ загарантованих права, под изговором да се ради на рационализацији трошкова и уштеди новчаних средстава, а све у циљу набавке опреме и реновирања објекта министарства. Најбитнији правни акти постале су депеше које су често супротне Закону о полицији и пратећим подзаконским актима.

Видели смо да је уштеда новчаних средстава извршена искључиво на терет односно на леђа запослених полицијских службеника, док сами полицијски службеници нису осетили никакав бољитак у 2023. години, само су осетили да све има мање полицијских службеника на терену, а све више и више канцеларијско-политичких мољаца, који не знају ни која је сврха њиховог постојања у министарству. Драстично се смањује свакодневно број запослених у министарсву у статусу ОСЛ који обављају најтеже полицијске послове, а драстично се повећава број канцеларијских и пратећих евиденција, које морају свакодневно да се попуњавају и које узимају понекада и 2/3 целокупног радног времена полицијског службеника.

Што се тиче једине специјалне јединице која постоји у оквиру министарства, иста је девастирана са никад мањим буџетом који се издваја за припаднике САЈ-а. У њеној дугој историји постојања, преко 40 година, никада није било да је просек старости припадника преко 40 година. "Специјалци су нам најстарији у региону"!

Слична ситуација је и са поносном Жандармеријом, ако не и гора. Јако велики број људи напушта ову јединицу, а нико не приступа! Не могу ни из цивилства да се анимирају млади људи да приступе овој јединици, зашто??!! Ако се овако настави, нећемо више имати ко да носи поносну униформу српског жандарма!

Управни послови су већ дужи низ година са недостатком људства. Природни одлив одласком колега у заслужену пензију додатно смањује прекопотребан кадар. Повремено се колеге понадају доласком нових радника под Уговором на одређено, али се онда појаве нове обавезе као што је пререгистрација оружја и сл. Срамно је спомињати повећање њихових плата задњих пар година, а за њихово предстојеће повећање плате имамо утисак да ни сам послодавац не зна колико ће бити.

Награђивање на месечном нивоу, као стимуланс за остварене изузетне резултате је дефакто укинуто. Колеге очигледно морају да раде 24/7 и дају свој живот како би се можда узело у разматрање њихово наградјивање.

Такође новогодишња честитка у износу од 3.000 РСД је најнижа новогодишња честитка коју деле државни органи у Републици Србији.

Ако нешто од наведеног није тачно, извињавамо се дубоко, али смо рекли истину која боли сваког запосленог у Министарству унутрашњих послова.

Наш закључак је да се министарство претворило у један велики механизам чија је једина сврха самоодржање и ништа друго. Надамо се да ће неко зачути вапај полицијских службеника са терена који даноноћно раде како би омогућили да Република Србија буде лидер у региону што се тиче колективне безбедности и сигурности грађана.

Полиција треба да буде професионална, независна, аполитична, искључиво посвећена добробити народа, а не политичких партија, било да су оне у позицији или опозицији. Молимо вас пустите Министарство унутрашњих послова и Дирекцију полиције да се баве оним што је њихово професионално опредељење предвиђено Законом о полицији и другим сродним законима.

Порука свима је, била то власт или опозиција, престаните да сакупљате политичке поене на леђима и по леђима полицијских службеника. Једна модрица на полицијском службенику нама је вреднија од стотину прозора и разбијених стакала.

Председавајући Председништва Александар Госпић

18