Синдикална понуда
Укупан бр. чланова: 29.443 Активан бр. чланова: 16.585

Независни Синдикат Полиције

Добродошли на сајт Независног синдиката полиције!

Питања за предстојећи састанак са министром

Независни синдикат полиције је прошле недеље упутио питања министру Стефановићу са којим ћемо их разматрати на предстојећем састанку.

Објављивањем листе верујемо да ћете бити упућенији како у рад руководства тако и у токове свих битнијих догађаја у синдикату и министарству. Важно је и напоменути да се неретко дешава да други синдикати представе својим члановима али осталим запосленима у МУП-у решавање проблема које смо ми иницирали и решавали као свој успех, доводећи их на тај начин у заблуду. logo25 Одговоре министра ћемо објавити одмах након састанка на нашем сајту а у међувремену можете видети питања и одговоре са претходних састанака у рубрици „Састанци Радне групе“.

Датум: 04.11.2016.године Београд

МИНИСТАРСТВО УНУТРАШЊИХ ПОСЛОВА МИНИСТРУ УНУТРАШЊИХ ПОСЛОВА Господину др Небојши Стефановић

ПРЕДМЕТ: Захтев за одржавање месечног састанка.

Обраћамо Вам се са захтевом да примите делегацију Независног синдиката полиције.

ТЕМЕ ЗА САСТАНАК:

1.Како МУП мисли да реши стамбено питање запослених који привремено користе станове у власништву државе (дати им на "чување") већ дужи низ година, а да им то питање није решено, некима више и од 10 година?

2.Како се исплаћује отпремнина за одлазак у пензију оним колегама који су задњих шест месеци били на боловању и самим тим имали умањену зараду, а нису ни били у могућности да им се увећа коефицијент (20%)?

3.Да ли постоји могућност да запослени који би желели да споразумно раскину радни однос, то и учине по социјалном програму и добију отпремнину и евентуално нека друга права предвиђена социјалним црограмом у циљу смањења броја запослених, по принципу скраја прошле и почетка ове године?

4.Да ли Дирекција полиције планира, или већ улаже напоре, да се колегама који су последњим реогранизацијама Министарства на својим радним местима остали без статуса и увећаног стажа осигурања и права на одлазак у пензију као полицијким службеницима по повољнијим условима, омогући распоређивање на радна места са статусом и увећаним стажом осигурања, ради таквог одласка у пензију? Наиме, некима недостаје до годину дана и мање рада на таквом радном месту, или буквано један дан како би остварили то право и све што припада полицијским службеницима.

5.Зашто полицијски службеници који извршавају заједно са припадницима ИЈП задатке на терену немају исто 5% - 20% увећање коефицијента плате, као што и примају исту надокнаду у износу од 1.800,00 динара?

6.Када ће и да ли ће бити исплаћена, прошле године договорена, једнократна новчана помоћ у износу од 10.000,00 до 20.000,00 динара?

7.И даље је различито и на нашу штету тумечење Алекса ПКУ за полицијске службенике од стране Сектора за људске ресурсе у односу на наш договор и сам Споразум са министром да се примењује оно што је повољније у ПКУ за државне органе у односу на ПКУ за полицијске службенике. Сам проблем тумачења, који смо још прошле године правазишли, и даље по њиховом тумачењу може бити повољније само што је као право и предвиђено самим ПКУ за полицијске службенике. И даље у појединим случајевима, таквим накарадним ставом, оштећују се полицијски слубеници и испада да је повољније бити само државни службеник. Нечесто погрешна тумачења и даље проузрукују радне спорове који непотребно оптерећују буџет МУП-а.

8.Зашто Министарство и да ли је могуће склопити споразум о пружању здравствених услуга запосленима и члановима породице на ВМА, као референтној установи?

9.Сматрамо да је неопходно да и представници синдиката учествују у изради Предлога буцета МУП-а за 2017.годину, како би се коначно предвидела договорена набавка опреме за ОСЈ1 који свој посао не обављају у униформи, да се обнови опрема коју користи ИЈП, као и остали полицијски службеници, која је неопходна не само за обављање и извршавање редовних задатака већ и за стручно усавршавање и оспособљавање.

10.Када ће се регулисати исплата солидарне помоћи, коју смо у више наврата ове године договорили и наводно регулисали, први пут месеца јануара ове године? Прво је председник комисије отишао у пензију па се бирао нови, па се пише нов правилник и тако у недоглед.

11.Да ли МУП планира да организује основну полицијску обуку у континуитету у циљу попуне већине, лоше попуњених полицијских управа?

12.Увелико се међу запосленима прича о фаталној „АНАЈШЗИ РИЗИКА 2“. Да ли је могуће да се тако нешто планира имајући у виду претходно лоше искуство.

13.Зашто се од стране Сектора за људске ресурсе уз захтев за плаћено одсуство тражи сагласност непосредног руководиоца (било из домена дирекције или сектора), па начелника ПУ, па још и сагласност начелника односно, в.д. начелника помоћника министра Сектора за материјално финансијске послове? Шта то нпр. значи, шта ако испадне да неко од поменутих није сагласан за одобрење плаћеног одсуства, испада, да запослени није одабрао прави моменат када ће да постане родитељ, дете крене у први разред или не дај боже остане без родитеља или члана бриже родбине? И сами знамо, а и сведоци смо да се за такве случајеве не чека решење и које се доноси касније (сем за полазак детета у први разред), већ то право запослени искористи непосредно по догађају, јер бар такви догађаји не трпе одлагање и нису ствар избора и планирања.

14.Препознат је проблем припадника граничне полиције који су упућени на извршење задатака у КЗБ, терен им траје више од 20 дана. Имајући у виду да долази хладно зимско време било би пожељно да се терен врати на 15 дана барем док не прође зима.

15.Да ли је у току израда нове систематизације МУП-а и када ће се откључати за сада закључана систематизација како би се извршило трајно прераспоређивање полицијских службеника? Надамо се да ће синдикат бити укључен у израду систематизације по претходном договору са Вама?

16.Када ће се прећи на зимски режим исхране полицијским службеницима који послове обављају на терену (КЗБ, мигранти и итд.), пошто је примећено да им се дели иста конзервирана храна (нпр. три исте им се деле за 15 дана)?

17.Када и да ли ће се оформити Комисија за мирно решавање спорова?

Питања у вези Одељења за организовање исхране и смештаја:

- радно правни статус запослених по уговору о обављању привремено-повремених послова у будућности?

- отежано и скоро немогуће функционисање Одељења услед нередовне набавке основних средстава за рад, недостатка радне снаге и доставних возила, као и непостављања одговорних лица ради организовања рада;

- селективна примена исплате додатка на плату услед нередовности у раду: прековремени рад, рад у дане празника, сменски рад (који немају као фиксни додатак на плату јер нису полицијски служненици).

С поштовањем, Председавајући Председништва Велимир Лукић

1707