Синдикална понуда
Укупан бр. чланова: 29.443 Активан бр. чланова: 16.585

Независни Синдикат Полиције

Добродошли на сајт Независног синдиката полиције!

Обележена годишњица смрти др Арчибалда Рајса: На скупу и делегација НСП

Делегација НСП, Oдбор за образовање и стручно усавршавање, је дана 08.08.2016.године у Tопчидерском парку у Београду, поводом 87. годишњице од смрти др Aрчибалда Раjса, положила венац на споменик том истакнутом шваjцарском криминологу и добровољцу српске воjске у Првом светском рату.

IMG_20160808_110349 (Copy) Делегација НСП предвођена Велимиром Барбуловом

Венце су положили и представници Владе Републике Србиjе, Воjске Србиjе, представници Криминилистичко-полицијске академије, Aмбасаде Шваjцарске у Београду и удружења грађана коjа негуjу сећање на Први светски рат. IMG_20160808_114127 (Copy) Др. Арчибалд Рајс, један од најзначајнијих криминолога свога времена, рођен је 1875.г у немачкој покрајини Баден, а после стицања основног и средњег образовања отишао је у Швајцарску на студије где је у 22. години стекао звање доктора хемије

Био је свестрани научник, хуманиста и искрени заљубљеник у Србију, њене људе и природу, али и оштри критичар особина њених владара и самог народа.

Др Арчибалд Рајс није био Србин по рођењу, већ по опредељењу. Већи део живота провео је у Србији, и поред непријатности кроз које је прошао, истрајао је у својој наклоности према Србима. Оставио нам је тестамент „Чујте Срби!“ који је објављен након његове смрти.

Као истакнутог криминалистичког практичара, светског експерта и универзитетског професора, Рајса је у јесен те ратне 1914. године позвала српска влада, и том приликом му председник Владе Никола Пашић рекао „Требамо једног искреног пријатеља, који зна посматрати. Пођите на фронт. Отворите очи и уши и кажите онда свету шта сте видели и чули“.

Управо то је и учинио. Период од 1914. до 1918. Рајс је провео са српском војском на Крфу, Солунском фронту и Кајмакчалану, прво као неутрални иследник, а потом као швајцарски добровољац српске војске.

За њега су у Врховној команди српске Војске у Великом рату говорили да вреди као дивизија. На његовој почасној сабљи угравирано је „Војник правде, истине и права“. Чујте Срби, он није био Србин али је своје срце оставио на Кајмакчалану IMG_20160808_104215 (Copy) У његовом тестаменту наведена је жеља да му се срце, после смрти, пренесе на планински врх Кајмакчалана за кога су га везивала сећања на најсуровије слике из рата. Др. Арчибалд Рајс је проглашен капетаном прве класе војске Краљевине Србије, одликован је за храброст на Солунском фронту и постао носилац Албанске споменице. IMG_20160808_114406 (Copy) Сахрањен је на Топчидерском гробљу у Београду, а по његовој жељи му је срце смештено у урну и однето на Кајмакчалан, где је сахрањено са осталим oслободиоцима Солунског фронта. На урни је писало:

„ОВДЕ У ОВОЈ УРНИ, НА ВРХУ КАЈМАКЧАЛАНА, ЗЛАТНО СРЦЕ СПАВА, ПРИЈАТЕЉ СРБА ИЗ НАЈТЕЖИХ ДАНА, ЈУНАК ПРАВДЕ ИСТИНЕ И ПРАВА, ШВАЈЦАРЦА РАЈСА, НЕК МУ ЈЕ СЛАВА“.

Oдбор за образовање и стручно усавршавање

1713