Синдикална понуда
Укупан бр. чланова: 29.443 Активан бр. чланова: 16.585

Независни Синдикат Полиције

Добродошли на сајт Независног синдиката полиције!

Обавештење о састанку са министром

Дана 30.05.2014. године одржан је састанак представника синдиката окупљених у Социјално–полицијски фронт и Министра унутрашњих послова Небојше Стефановића.nsp_logo_b

Испред Социјално-полицијског фронта састанку су присуствовали Веселин Николић (НПС), Војиновић Момир (НСП), Глишо Видовић (ССП), Момчило Видојевић (НПСС) и Душко Нинков СВС).Министарство унутрашњих послова поред министра Небојше Стефановића представљали су државни секретар Миличковић Милисав, шеф кабинета министра Иван Ристић, заменик шефа кабинета министра Дијана Хркаловић, представници Управе полиције Младен Курибак, помоћник директора Богољуб Живковић, помоћник начелника за ванредне ситуације Бојан Костић као и представници Сектора за финансије и управе за људске ресурсе.

На почетку састанка министар Стефановић је дао уводну реч где је истакао следеће:

- Жели да има коректан и партнерски однос са синдикатима, сматра да се заједнички требају сагледати све проблеме који имају запослени у МУП и да их након препознавања треба и решавати. У том циљу је формирао радну групу која ће одржавати редовне контакте и сарађивати са синдикатима. Радном групом ће руководити државни секретар Милисав Миличковић а у њеном саставу ће бити и представници организационих јединица у седишту МУП-а.

- Министарство се налази у тешкој финансијској ситуацији, дугови су чак око 4,5 милијарди динара према разним повериоцима и да се сходно томе мора радити на уштеди али не на рачун запослених или безбедности грађана. Као једну од мера штедње навео да је усвајање новог рестриктивног правилника о коришћењу службених возила министарства.

- Неопходно је радити на јачању правне службе у МУП јер се тренутно губи доста судских спорова који доносе непотребне трошкове а што указује да МУП нема довољан број квалитетних правника.Представници синдиката су у својој уводној речи истакли чињеницу да су се удружили у Социјално-полицијски фронт како би успешније бранили и одбранили интересе запослених у МУП. Социјално-полицијски фронт има намеру да указује на проблеме и покушава њихово решавање у сарадњи са Министром Небојшом Стефановићем и његовим сарадницима. 

Након уводних излагања приступило се разговору на следеће теме:

- Финансијска дуговања према запосленима у Министарству унутрашњих послова,- Исплата социјалне помоћи у износу 10.000,00 запосленима у МУП-у.- Исплата заостале накнаде доласка и одласка са рада ( путних трошкова ) запосленима.

Након размене мишљења где су представници синдиката чврсто захтевали да се 10.000,00 убаци у плату и да што хитније треба исплатити заостале путне трошкове министар је изнео да није у могућности ништа конкретно да каже и обећа јер то не зависи од њега већ од Владе РС и министра финансија. Обећао је да ће након састанка у Влади и разговора са министром финансија Крстићем изнети јасне ставове и то у временском периоду до десет дана. Наглашен је став удружених синдиката да ће, уколико дође до смањења плата или укидања исплате 10.000,00 динара, доћи до великог незадовољства запослених и да ће синдикати кренути у законску борбу па и ако буде неопходно позваће све запослене у Министарству унутрашњих послова у штрајк.

У вези поштовања Закона о раду, Закона о полицији и Посебног колективног уговора представници синдиката изнели су следеће:

- да се тренутно ништа не ради око формирање радне групе за израду новог ПКУ и да полако истиче период од шест месеци продуженог уговора који је тренутно на снази;

- да се на месечном нивоу не поштује свуда и увек фонд радних сати запослених у складу са Законом о раду и Посебним колективним уговором за полицијске службенике;

- изражен је револт због депеше која је послата на терен и којом се ускраћују нека права за време ванредне ситуације ( плаћање прековременог рада, дневнице и сл.)

- изнет је захтев да се синдикати укључе у рад радних група министарства (израда предлога измена Закона о полицији, Акта о процени ризика, Описа радних места ).

Након размене мишљења и указивања на чињенице министар се сложио да су ставови синдиката исправни и да треба радити на изналажењу решења и да је по том питању и формирао радну групу на чијем челу ће бити државни секретар Миличковић.У вези опреме, као и заштите на раду запослених у МУП-упредставници синдиката су изнели да су услови за рад неиздрживи, да недостаје основна опрема, униформа, средства за рад и да док са једне стране запослени трпе последице са друге стране се појављује бахатост и јавашлук код старешинског кадра и високих руководилаца у МУП.Министар се сложио да је веома лоше стање у полицији и да заједничким радом треба да се сузбију све појаве које штете служби и да треба гледати да се обезбеде средства за обнављање опреме. Такође је навео да први контигент униформе можемо очекивати у јулу месецу ове године.Министар Стефановић је замолио синдикате да имају разумевања за њега, да је тек дошао на чело Министарства унутрашњих послова опхрвано многобројним проблемима и да му треба времена да сагледа стање и изнађе праве начине да се из тешке ситуације изађе.

Представници Социјално-полицијског фронта генерално нису задовољни састанком који није донео ни један конкретан договор и резултат већ само начелна слагања, али су дали времена министру да се спреми и на наредном састанку изаће са конкретним предлозима ка постизању договора. СПФ ће остати истрајан у захтевима и у изналажењу најбољих решења за запослене. Следећи састанак са министром очекује се око 10. јуна 2014.године.

НЕЗАВИСНИ СИНДИКАТ ПОЛИЦИЈЕ

PDF-dokument

1780