Синдикална понуда
Укупан бр. чланова: 29.443 Активан бр. чланова: 16.585

Независни Синдикат Полиције

Добродошли на сајт Независног синдиката полиције!

НСП на састанку са представницима МУП-а

Дана 10.06.2014.године у времену од 09-10,00 часова одржан је састанак представника НСП са представницима Кабинета министра, Дирекције полиције и Сектора за људске ресурсе.nsp_logo_b

 Састанак је отворен од стране заменице Шефа Кабинета министра Дијане Хркаловић. У уводном излагању пренела нам је да је састанак припремљен на основу нашег поднетог захтева са темама и да ћемо се стриктно придржавати истих.Након уводног излагања присутнима се обратио и председавајући Председништва НСП Велимир Лукић, који је поздравио присутне и изразио наду да ћемо у оваквим и редовним контактима решити многе проблеме. Како је и раније предложено и договорено разговор настављен у складу са задатим темама.

Први и основи проблем заштите надокнаде у износу од 10.000,00 динара остао је и даље нерешен. Раније предложено решење и уношење наведене суме у зараду запослених у МУП-у зависи ће искључиво од ребаланса Буџета иизноса одобрених средстава у преговорима са Министарством Финансија. Представнику послодавца пренет је, по ко зна који пут, не поколебљив став НСП и запослених у МУП-у да је 10.000,00 динара, минимум и да искључиво у том смислу може доћи до уношења у зараду тог износа, линеарно свим запосленима. Како тема састанка није био солидарни порез, а ни најављено умањење зарада од 10%, о томе није расправљано.

У вези депеше Сектора за људске ресурсе речено је да она није наредбодавна и да се не ради о суспензији права, већ је заснована на принципу добровољности у погледу одрицања права на наплату нередовности у раду и других принадлежности, проистеклих током редовног рада, односно ангажовања за време трајања ванредне ситуације и да је то искључиво правосваког запосленог понаособ да се одрекне тог права (испада ко тражи добиће). На овакав став Министарства нисмо били задовољни и уложили смо приговор!

По трећем питању у вези заштите репрезентативности представници МУП-а су се изјаснили да ће се томе у наредном периоду посветити већа пажња, као и да су репрезентативни синдикати у обавези да одржавају контакте са нерепрезентативним синдикатима. У сваком случају послодавцу је речено да НСП са некима одржава контакте и да већина нерепрезентативних избегава ту врсту комуникације, јер им је од стране министарства омогућено да мимо нас синдикално делују код њих.

Што се тиче упутства о примени Правилника о надокнади трошкова доласка и одласка са рада, речено је да је донето (о чему као синдикат нисмо обавештени) и да ће се врло брзо решити све нејасноће око примене, као и да ће бити позвани начелници логистике на заједнички састанак, на којем би се решиле недоумице. Како исплата дуга из ранијег периода није решена остаје да се само ребалансом Буџета изнађе могућност за исплату.Што се тиче утврђивања одговорности у МУП-у за неуспеле тендере обавештени смо да се на томе ради и да се врло скоро очекују резултати.

Повратак у службу колега који су, у складу са старим Законом о полицији остали без посла, а у редовном судском поступку доказали невиност,или су саме тужбе одбачене као неосноване, очекује се да већ у току сутрашњег дана правна служба Сектора за људске ресурсе у Дирекцији полиције реше проблем старосне границе. Како се ради о поновном пријему, а не о првом пријему, сама старосна граница небитна.

НЕЗАВИСНИ СИНДИКАТ ПОЛИЦИЈЕпредседавајући ПредседништваВелимир Лукић

PDF-dokument

1754