Синдикална понуда
Укупан бр. чланова: 29.443 Активан бр. чланова: 16.585

Независни Синдикат Полиције

Добродошли на сајт Независног синдиката полиције!

Како синдикат ради и какву корист имам од њега?

Хуманитарни фонд НСП

 
Петар Радојичић | Одбор за медије
Непознавање структуре синдиката, начина организације и функционисања уопште, као и непознавање Статута синдиката, разних правилника… неретко доводи до погрешних закључака о томе како и шта синдикат ради. За такво стање су криви и поједини функционери јер су пасивни и реагују само када их неко нешто пита али и чланови који не желе да се детаљније информишу о некој теми него им је лакше да на основу два-три податка изводе закључке који су у већини случајева погрешни. Велики број чланова не зна ни како им се зове синдикат, нити ко руководи њиховом групом па аутоматски не знају ни коме да се обрате када имају проблем. Не знају која права имају, како се бира руководство и ко о чему одлучује… Како год било, у серији текстова које ћемо објављивати наредних недеља, моћи ћете да се детаљније упознате са радом синдиката а прва у низу је прича о раду Хуманитарног фонда Независног синдиката полиције којим управљају Зоран Нјемчевић из Пријепоља и Игор Николић из Неготина са којим сам се састао и урадио овај интервју.  Најпре да почнемо са финансијама јер то питање увек занима чланове. Претпостављам да  имате податке о висини додељене помоћи у 2014. години?  
  • Од јануара 2014. до фебруара 2015. Фонд је исплатио 1.358.000,00 динара помоћи члановима НСП. Морам да нагласим да смо ми почели да радимо у Фонду у октобру прошле године и да је од тада до децембра решено 23 предмета и исплаћено 412.000,00 динара помоћи.
  Ко има право на коришћење Фонда?  
  • Фонд служи за добијање новчане помоћи чланова синдиката и њихове уже породице - брачни партнер, деца рођена у браку и ван брака, пасторак, усвојилац, усвојеник или старатељ који живе у заједничком домаћинству са запосленим што се потврђује фотокопијама личних карата или потврдама о пребивалишту.
  Да ли право да користе Фонд имају и пензионери који су такође чланови синдиката?  
  • Не. Пензионери као ни почасни чланови не могу користити средства из Фонда
igor

Игор Николић – Хуманитарни фонд НСП

Какве још услове чланови треба да испуне да би конкурисали за помоћ? Да ли може неко ко се јуче учланио данас да буде на листи помоћи?  
  • Потребно је најмање четири месеца чланства у синдикату да би неко стекао право на помоћ. Након добијања помоћи, члан мора да остане у синдикату најмање још годину дана из солидарности према колегама.
  Повремено се могу чути недоумице у вези сврхе Фонда. Тачније, многи мисле да Фонд додељује помоћ и за школовање или реновирање домаћинства…У којим тачно случајевима се чланови могу обратити Фонду?  
  • Тачно је да су људи прилично неупућени и траже помоћ за све и свашта. Овом приликом наглашавам да Фонд служи искључиво за лечење болесних чланова односно њихових ближњих како сам малопре објаснио.
  За које време се у просеку исплаћује помоћ и како одређујете приоритете?  
  • Подразумевамо да је документација исправна и уредно достављена а од тог тренутка потребно је до пет дана да се помоћ одобри односно уплати. Што се тиче редоследа, решава се све прилично брзо тако да и нема разлога за нека посебна правила у смислу одређивања приоритета. Ко први поднесе молбу први ће и да добије помоћ.
  То је прилично ефикасно поготово ако се има у виду да сте само Ви и колега Нјемчевић ангажовани у Фонду. Да ли имате неке озбиљније проблеме у раду?  
  • Нема већих проблема и углавном све решавамо у ходу. Добро се разумемо, добро смо организовани, тако да никаквих озбиљнијих застоја до сада није било.
    На које начине се Фонд финансира?  
  • Ми немамо донаторе тако да је једини извор финансија Централа Независног синдиката полиције, тј део чланарина свих у синдикату. Циљ нам је да у скорије време нађемо и донаторе што неће бити лако али би итекако значило даљем развоју Фонда.
1733