Синдикална понуда
Укупан бр. чланова: 29.443 Активан бр. чланова: 16.585

Независни Синдикат Полиције

Добродошли на сајт јединог репрезентативног синдиката у МУП-у!

Извештај са састанка у Управи граничне полиције

Дана 29.06.2016.године у Управи граничне полиције одржан је састанак Независног синдиката полиције са делегацијом УГП.

Састанку су испред УГП присуствовали:

  • Миленко Божовић, генерал УГП,
  • Филиповић Драгољуб, помоћник начелника задужен са сарадњу са синдикатима,
  • Предраг Матовић, шеф Одсека за КПДГ – законитост у раду
  • Владимир Ђикановић, помоћник начелника.

Делегацију НСП представљали су:

  • Веселин Николић, члан Председништва
  • Игор Николић, председник Одбора за сарадњу са гранично полицијом
  • Жарко Ранђеловић, члан Одбора за сарадњу са гранично полицијом
  • Петар Радојичић, члан Одбора за медије НСП.

Састанак је отворио генерал г-дин Божовић и изразио задовољство досадашњом сарадњом УГП са НСП пожелевши да се и у будуће тако настави. Генерал је нагласио да је ово редован састанак са репрезентативним синдикатом где заједнички треба да сагледамо евентуалне проблеме и заједнички их решавамо. Затим је Генерал дао реч члану Председништва НСП Веселину Николићу. gr1 Николић је најпре поздравио представнике УГП, затим представио делегацију НСП а онда је прешао на излагање проблема од којих је први био у вези притужби грађана на рад полицијских службеника на граничним прелазима.

Николић је истакао да је евидентно да на граничним прелазима имамо озбиљан проблем око притужби грађана али да су они углавном неосновани. Као пример Николић је навео ГП Трбушница где је НСП лако доказао неоснованост притужбе грађана и где су полицијски службеници ослобођени одговорности на суђењу у СИВ-у 1.

Протеклих дана дошло је до нове притужбе грађана на рад полицијских службеника на ГП Мали Зворник. Николић сматра да ће НСП поново лако доказати неоснованост ове притужбе, јер су полицајци радили по правилима службе и сасвим професионално обављали свој посао. Међутим, сама притужба обавезује да се спроведе истрага и суђење у СИВ-у 1, што одузима додатно време полицијским службеницима и ствара додатне трошкове МУП-у.

Генерал се сложио са тим закључком и предложио делегацији НСП да Одбор за границу предложи нови Правилник о поступку решавања притужби  а да ће правници у УГП такође дати свој допринос у томе. gr2Желим да напоменем да је Одбор за границу одмах након овог састанка почео на раду о изради новог Правилника о поступку решавања притужби, где ће предлог бити прослеђен Секретаријату МУП, истакао је Николић након састанка

Николић је затим истакао проблем око недостатка возила у УГП и навео само један од примера где је фактички онемогућен рад станице ГП. Пример су СГП Вршка Чука и СГП ОДГ Зајечар где две станице имају само једно возило на коришћење чиме је знатно отежан рад у станицама. gr3 Генерал је истакао да ће у веома кратком року најкасније до 01.09.2016.године УГП добити као донацију четири нова возила марке Дачиа који ће бити прослеђени у РЦ према Бугарској а затим ће се возила проследити у станице којима су возила најпотребнија. Генерал је даље истакао да ће осим поменутих возила путем донација стићи и комби возила.

Након наведених проблема Николић је поставио питање где се појављује проблем у томе да поједини полицијски службеници нису добили решења (налазе се под суспензијом). Господин Матовић је одговорио да ће у врло кратком року добити решења, али да ће у тим решењима писати да решење важи по окончању суспензије (овакав проблем за сада је био на СГ Сремска Рача).

За реч се даље јавио члан Одбора за границу Игор Николић, који је поставио питање да ли је могуће да полицијски службеници који замењују шефове смена добију стимулацију у виду повећања коефицијента плате док се не реши њихов статус у МУП.

Господин Матовић је одговорио да се тај проблем мора решити кроз закон, јер то је најбоље за све а да ће УГП увек поштовати сва права која припадају полицијским службеницима. Игор Николић је навео поново проблем униформи за полицијске службенике, на шта му је одговорио г-дин Филиповић из УГП да ће у најкраћем року бити урађено 4000 панталона и подељено полицијским службеницима. Израда панталона је у поступку и ради их фирма „Јумко“  из Врања. Николић је такође истакао проблем у РЦ према Бугарској, конкретно станице за ОДГ, јер прераспоређују људе за испомоћ у СГП Неготин иако у станицама ОДГ има доста проблема у обезбеђењу државне границе (илегални преласци). Господин Ђикановић из УГП је истакао да се тај проблем мора решавати у РЦ.

Члан Одбора за граничну полицију Жарко Ранђеловић је поставио питање докле се стигло са систематизацијом у УГП? Генерал је истакао да је Предлог систематизације послат у РЦ и да се о томе можемо консултовати и интересовати код начелника РЦ.

Ранђеловић је такође истакао проблем исплате дневница колега који одлазе на терен (рад са мигрантима), јер се у тој исплати доста касни. Господин Матовић је истакао да УГП свој посао одради у најкраћем могућем року и да тај проблем настаје због процедуре која је прописана законом. Матовић је истакао да УГП никада није нити ће оспорити неко право полицијским службеницима из УГП, са чим је делегација НСП апсолутно сагласна.

Помоћник начелника господин Кујовић који је задужен за сарадњу са синдикатима, истакао је да је сарадња са НСП изузетно добра и да се седмично остварују контакти са члановима Одбора за границу и сигуран је да ће се та сарадња наставити у добром правцу.

Затим је генерал Божовић истакао да ће у најкраћем могућем временском периоду УГП обезбедити 22 контејнера која су добијена из донације и преусмерити их тамо где су најпотребнија, а да и НСП треба да укаже где су они тренутно најпотребнији. Веселин Николић је истакао да што се тиче РЦ према БиХ, контејнери су најпотребнији у станицама ОДГ Босут и Богатић са чим су се сви из делегације УГП апсолутно сложили.

Генерал је истакао да је превоз контејнера обезбеђен преко војске и да ће за веома кратко време бити постављено више контејнера у наведеним станицама Босут и Богатић и тако ће се после дуго година услови у тим станицама побољшати, а остатак контејнера биће преусмерени у друге станице.

Састанак је завршен у 13,00 часова.

Члан Председништва Веселин Николић

1740