Синдикална понуда
Укупан бр. чланова: 29.443 Активан бр. чланова: 16.585

Независни Синдикат Полиције

Добродошли на сајт Независног синдиката полиције!

ИЗВЕШТАЈ Са састанка НСП (Одбор за границу) у Управи граничне полиције

Дана 08.04.2016.године у Управи граничне полиције одржан је састанак представника УГП са делегацијом НСП (Одбор за границу).

Састанку су присуствовали испред УГП:

Начелник УГП Генерал Миленко Божовић

Помоћник начелника Небојша Кујовић

Начелник Одељења за границу Ристовић Радиша

Руководилац групе за праћење и контролу законитости у раду Матовић Предраг

Руководилац групе за оперативно техничку подршку Антић Владан novlogo11 Делегацију НСП су представљали:

Члан Председништва Веселин Николић – СГП Трбушница

Председник Одбора за границу Игор Николић – СГП Кусјак

Председник Надзорног одбора Стојан Дамјановић – СГП Вршка Чука.

Састанак је отворио Начелник УГП Генерал Миленко Божовић, који је поздравио делегацију НСП и изразио задовољство због добре сарадње са репрезентативним синдикатом у којем је препознао искрену борбу за радничка права.

Одмах после тога, реч је дао представнику НСП Веселину Николићу.

Веселин Николић је истакао да је изузетно задовољан сарадњом са УГП а поготово због чињенице да сви у УГП препознају искрену борбу НСП-а за што бољи положај радника МУП-а. О томе говори и сама чињеница да на данашњем састанку присуствују поред Генерала и сви његови најближи сарадници.

Николић истиче да чланови Одбора за граничну полицију радећи на терену у свим Регионалним центрима све проблеме које уочавају труде се да увек прикажу реално.

Никада нисмо нити ћемо се бавити оним што није посао синдиката, нити ћемо заступати колеге које крше закон, али морам да истакнем да на теренима наилазимо и на догађаје који директно угрожавају наше колеге, који само раде часно и поштено свој посао. Један од примера десио се на ГП Трбушница када је против шесторице колега написана неоснована представка од стране једног грађанина која је касније и у поступку и одбачена као неоснована, јер је правни тим у овом случају НСП КЦ Шабац доказао да су колеге само обављале свој посао по закону. Овде се поставља питање одговорности неоснованих представки, јер само њихово подношење подразумева обавезу наших колега да долазе у Београд о свом трошку, а на крају и када се докаже да нису криви њихове трошкове нико не надокнађује.

Проблема има и око подношења дисциплинских пријава за које сматрамо да су такође неосноване или чак проузроковане некоректним понашањем неких старешина према полицајцима, где се на крају пријаве подносе само полицајцима па из тога се поставља питање „да ли само полицајци сносе одговорност за своје грешке или томе морају подлегати и старешине“. У изнетом случају и Генерал се сложио да је направљен пропуст. Николић је истакао још да је Независни синдикат полиције оштро реаговао на напад једног грађанина на колегу на ГП Трбушница који се десио у самим службеним просторијама а да се лицу које је напало колегу није одредило чак ни полицијско задржавање. После тог догађаја овог пута опет адвокатски тим КЦ Шабац Недовић – Бојић послао обавештење и главном републичком тужиоцу Загорки Доловац, са питањем да ли је могуће да у правној држави неко нападне полицајца на дужности и да притом нема такорећи никакве последице.

Затим  је реч узео Дамјановић Стојан који се базирао на проблем који имамо у УГП а то је да се замена руководиоца не плаћа, а која нам следује по ПКУ и Закону о полицији и проблем детаљно образложио. Такође је истакао да ова пракса није устаљена у комплетној Управи граничне полиције, већ у неким РЦ се примењује а у некима не примењује.

Генерал је дао реч господину Матовићу који нам је дао следећи одговор на ово питање. Нико из УГП никада, нити је, нити ће оспорити ниједном полицајцу право које му припада али ми у УГП не одређујемо каква су права радника, већ само спроводимо упутства која добијамо из Управе за људске ресурсе.

Реч је узео Игор Николић који је истакао следеће:

Велики проблем у УГП су униформе а највише панталоне, јер већина полицајаца на ГП већ седам година нису добили панталоне. Такође је велики проблем у РЦ према Бугарској и Румунији недостатак опасача и других материјално техничких средстава. Николић такође истиче проблем у СГП Кусјак око возила које служи за превоз радника од града до граничног прелаза и сматра да возило комби треба и даље да стоји у ПС у граду одакле превози смене полицајаца до граничног прелаза, јер је то исплативије и за сам МУП по питању трошкова за одлазак и долазак на посао.

Генерал Божовић је истог момента уз консултацију са господином Ристовићем решио проблем, тако што је наредио да се уради оно што је највише у интересу за само Министарство унутрашњих послова.

После изнетих проблема од стране представника НСП Генерал је истакао да је изузетно задовољан што највећи синдикат у МУП на овакав начин решава проблеме. Генерал је истакао следеће да у УГП следи усвајање систематизације где ће вероватно доћи до спајања станица СГП и Станица за обезбеђење државне границе што ће довести до ефикаснијег функционисања ГП.

Такође је истако да је УГП покренула питање набавке 3200 комплета униформи за све припаднике ГП, јер исти нису добили нове униформе 2015.године када су је добили припадници полиције опште надлежности и у томе очекује пуну подршку НСП. Такође је у току набавка 210 комплета униформи (донација ЕУ).

Генерал је такође истакао да очекује од нас да и даље уочавамо проблеме на терену и да их заједнички са њима решавамо у општем интересу свих радника УГП. Стање које је затекао по доласку у УГП, поготову у неким станицама за ОДГ је катастрофално и већ су предузети конкретни кораци за решавање таквих проблема, а веома је захвалан и НСП за помоћ у решавању истих а и по његовим информацима помоћ НСП је веома велика.

Састанак је завршен у 12,30 часова.

НЕЗАВИСНИ СИНДИКАТ ПОЛИЦИЈЕ Члан Председништва Веселин Николић

1721