Синдикална понуда
Укупан бр. чланова: 29.443 Активан бр. чланова: 16.585

Независни Синдикат Полиције

Добродошли на сајт Независног синдиката полиције!

ИЗВЕШТАЈ СА МЕСЕЧНОГ САСТАНКА у СВС 20.01.2016.г

Дана 20.01.2016.г са почетком у 10.00 часова у седишту Сектора за ванредне ситуације одржан је састанак са помоћником министра Предрагом Марић и његовим сарадницима са представницима Независног синдиката полиције, Одбор за Сектор за ванредне ситуације (Велимир Барбулов председник ИО, Малиша Томић председник Одбора СВС, Срђан Алексић и Бојан Јеремић чланови Одбора СВС). novlogo11 На данашњем састанку разматрано је питање пасиве и приправности код ватрогасаца-спасилаца и реорганизација Сектора и издвајање из МУПа.

Питање пасиве и приправност код ватрогасаца кулминирало је месецу децембру на инсистирање министарства да се смање трошкови произашли кроз плаћање овог вида нередовности у раду. Такав став довео је до тога да за месец децембар у Сектору за ванредне ситуације није евидентирана, а самим тим ни исплаћена приправност, јер је тако, наводно наложено од стране помоћника министра. Од стране помоћника министра тако нешто није наложено, али је наложено начелницима одељења да поступају по депеши из месеца септембра 2015. која налаже да се финансијски одговорније планира приправност, односно број приправних људи, у складу са попуњеношћу и тренутном проценом ризика на територијалном делокругу рада. Испоставило се да руководиоци приправност нису прилагодили ситуацији на терену, и по потреби само смањили број приправно ангажованих извршилаца, већ су самовољно и беспотребно тумачили и укинули приправност. Ствар се тако погрешним тумачењем додатно погоршала и довела до тога да се долазак по позиву на рад из приправности коју су укинули уместо, како и треба, прековременог рада у неким случајевима евидентира као „дежурство на радном“ месту и погрешно евидентира као приправност.

Од стране помоћника министра добили смо уверавања да ће настала ситуација бити превазиђена, јер није наложио да се „укине“ приправност, али јесте наложио са руководиоцима одговорније односе према послу и у складу са стварним потребама планирају рад и ангажују људство.

Штета настала не евидентирањем рада биће надокнађена запосленима у договору са МУП-ом.

На друго питање које се односи на реорганизацију министарства и издвајање Сектора помоћник министра нам је рекао да је одлука о томе донета и да ће се спровести у наредном периоду у складу са одлукама Владе. Предлог новог закона је сачињен, као и предлог Систематизације. Остаје још једино да се донесе правилник о платама, који ће бити израђен у сарадњи са синдикатом. Такође нам је речено да предлог Закона не предвиђа да ватрогасне јединице територијално припадну локалној самоуправи.

Исто тако сва права припадника Сектора која имају сада Законом о полицији и Колективним уговором за полицијске службенике имаће и након издвајања.

У Београд, 20.01.2016.године Председник ИО НСП Велимир Барбулов

1713