Синдикална понуда
Укупан бр. чланова: 29.443 Активан бр. чланова: 16.585

Независни Синдикат Полиције

Добродошли на сајт Независног синдиката полиције!

ИЗВЕШТАЈ СА КОНГРЕСА CESP У БУДВИ СА УСВОЈЕНОМ РЕЗОЛУЦИЈОМ О ПРОБЛЕМИМА У СРБИЈИ И АЛБАНИЈИ

Број 674-12/14

Дана: 11.12. 2014.

Београд

Конгрес CESPA је одржан у Будви у временском раздобљу од 06.12. 2014.године до 09.12.2014. године, на Конгресу коме су присуствовале делегације чланица Cespa из 14 земаља и то: Црна Гора, Македонија, БИХ, Србија, Словенија, Румунија, Албанија, Француска, Кипар, Холандија, Немачка, Шпанија, Португалија 1 и Португалија 2. Обзиром на земље које су присуствовале овом Конгресу, не треба посебно наглашавати значај учешћа представника Србије из Независног синдиката полиције, уз напомену да многе земља већ годинама безуспешно покушавају да приступе овој Међународној организацији полиције Европе. pic_logo_nav Као резултат рада Конгреса једногласно је усвајена Резолуција о проблемима у Србији и Албанији, на предлог чланова НСП Николић Веселина и Петровић Марјана, чији су најбитнији елементи препоруке и обавезе које се тичу тренутног процеса преговарања послодавца и синдиката у погледу ПКУ, односно   да Влада Србије треба да  потпише ПКУ са свим финансијским одредбама које су и раније била утврђена ПКУ из 2011. године. Комплетан текст резолуције ће бити послат од стране Секретаријата у року од 5 дана свим чланицама, а одмах  потом прослеђен на све релевантне и битне чиниоце и адресе у Европи: Савет Европе, Европски Парламент, Европски суд за људска права и други.

ДЕТАЉАН ИЗВЕШТАЈ

 Пре комплетног извештаја, неопходно је да се нагласи улога и значај CESPE. CESPА је Европско Веће Полицијских синдиката односно репрезентативна, демократска, друштвена и професионална синдикална организација. У свом раду је независна од свих Европских националних јавних администрација, политичких партија, религиозних или филозофских покрета и других националних организација. CESPU сачињавају независни и репрезентативни државни,  полицијски и      раднички синдикати. Управа полиције Црне Горе је у свим медијима нагласила значај овог конгреса: „Централна тема скупа је усмерена у правцу специфичности проблема са којима се сусрећу службеници полиције у Европи, под мотом “Полицијски синдикални покрет, играч и творац европских интеграција”. У Синдикату Управе полиције кажу да је организација оваквог скупа значајна, како за синдикат, тако и Црну Гору на путу европских интеграција и чланства у ЕУ.“

Делегацију Србије је представљао Независни синдикат полиције, а састав делегације су чинили члан Председништва Веселин Николић и члан Извршног одбора Марјан Петровић.

Конгрес је отворио домаћин, преседник синдиката Управе полиције Младен Шушкавчевић и пожелео добродошлицу свим делегацијама. Такође, је изразио жаљење што 5 делегација није присутно на конгресу из оправданих разлога, а  нарочито је истакнуто жаљење због делегације Украјине која није присутна. Потом је реч добио Преседник CESPE господин Бранко Прах који је уз добродошлицу,  поденео и извештај о свом раду од задњег Конгреса CESPE. Господин Прах је у свом извештају напоменуо да постоји тешко стање у полицији Србије и Албаније , и да су то две тренутно једине земље у којима припадници полиције имају озбиљних проблеме са својим послодавцима у погледу опреме, социјалног и материјалног статуса полиције, угрожавање неких основних права из радног односа и људских права, као и да постоји проблем у вези непотписивања колективног уговора, нерегулисања безбедности и здравља на раду, процене ризика радних места, каријерног напредовања, поштовања Етичког кодекса у полицији и друга многобројна питања која „тиште“ живот полиције, нарочито у Србији.

Господинм Прах се нарочито осврнуо на стање у Србији баш из разлога што је био присутан у Србији за време штрајка који је организовао Независни синдикат полиције, што је уједно „омогућило да на терену“ види ситуацију у којој се, како је напоменуо налази српска полиција, а такође и руководство Независног синдиката полиције (НСП). Неопходно је напоменути да је баш ова организација 2007. године, када су тројица наших колега чланова НСП остала без посла због синдикалног деловања, учинили све што је у њиховој моћи (материјално и законски) да се колеге врате на посао и да им се врати достојанство, као и достојанство синдикалног деловања које је након тога добило „ветар у леђа“ и ништа више није могло да заустави синдикализам у Србији у полицији.

Након излагања господина Бранка Праха који је преседник CESPE, реч је добио Генерални секретар CESPE, господин Жерар, који је такође пожелео добродошлицу свим присутним делегацијама и поднео извештај о свом раду између одржавања два Конгреса CESPE. После подношења извештаја двојице првих људи CESPE, приступило се захтевима од стране земаља чланица.

Србија коју је представљао Независни синдикат полиције (НСП) је предочила свој први захтев у вези са молбом да се чланарина за годину 2014. не плаћа, из разлога изузетно тешке ситуације обзиром да је полиција у Србији ове године имала низ проблема као што су мајске поплаве када је НСП многим колегама притекао у помоћ како материјално, тако и носећи храну, воду, опрему, одећу и слично, а други проблем је одузимања дневница од стране послодавца учесницима штрајка које је организовао Независни синдикат полиције и морао да их надокнади.

Господин Жерар је на захтев Србије истакао да је CESPА ове године у минису 10.000 еура, и да ако се тако нешто уради, то ће постати пракса свих чланица. Реч је узео члан Председништва Веселин Николић и образложио захтев, детаљно образлажући проблеме: да је у Мају месецу Србију захватио талас поплава, да су тада многе наше колеге остале без домова или су исти оштећени, а да је највећи део средстава НСП усмерен на помоћ нашим члановима који су настрадали у поплавама. У НСП је тада још увек постојала нада да ћемо моћи да испунимо наше обавезе, односно да платимо чланарину, и то је главни разлог зашто баш тог тренутка није послат никакав захтев за ослобађање од чланарине; а већ у Септембру месецу је био штрајк полиције, после којег су многим нашим колегама одузете дневнице за дане које су провели у штрајку. То је додатно створило трошкове Независном синдикату полиције. Тек тада је од стране Одбора за међнародну сарадњу послат званичан захтев да се одобри могућност неплаћања чланарине за 2014 годину.

Реч је узео Председник господин Бранко Прах, који је такође нагласио да је српска полиција у изузетно тешкој и незавидној ситуацији. Председник македонског синдиката, господин Тихомир је навео да је „срамота од многим земељама које су далеко развијеније и богатије од земаља Балкана, нико није осетио потребу да упути помоћ синдикату полиције у Београду, и да није „битно имати паре већ да треба имати срце“, а да га македонски народ свакако има, да се суосећају са пријатељима из Србије и Босне и Херцеговине, и да стриктно траже да се помогне Србији и БИХ, а да су они сами и до сада помогли колико су могли.

Члан Председништва Веселин Николић је образложио и остале проблеме српске полиције који су евидентни и који се односе како на однос послодавца према полицији, обзиром да је само ове године полицији смањена плата за готово 20 %; не постоји жеља и воља да се продужи или донесе ПКУ без условљавања у погледу финансијских давања што је незамисливо у било којој Европској држави. Реакција колега из Западних земаља Европе је била неверица, нарочито из разлога што су сва синдикална права и деловање синдиката регулисани Међународним правом и конвенцијама Међународне организације рада.

Након тога се приступило гласању да ли да се прихвати захтев НСП о ослобађању чланарине за 2014. годину. Већином гласова је захтев прихваћен обзиром да су за гласале: Црна Гора, БИХ, Македонија, Словенија, Србија, Албанија, Румунија Португал 2, Немачка, Исланд и Холандија, а уздржане су биле делегације Шпаније Француске и Португалије 1. Представник Шпаније се обратио делегацији Србије речима да Шпанија нема ништа против колега из Србије, али да то може постати пракса.

Након изнетих проблема које има полиција у Србији, као и колеге у Албанији, предложено је да се направи и усвоји резолуција CESPEо наведеним проблемима и упути савету Европе и европском парламенту у најкраћем могућем року.

Делегација Албаније је тражила да делегација CESPE у Јануару месецу 2015. године дође у Тирану и одржи конферецију за штампу која се односи на  понашање Директора Полиције Албаније

Изабрано је 5 чланова из делегације земаља који су присуствовали Конгресу, како би сачинили Резолуцију, која ће следећег дана рада Конгреса, бити усвајана на конгресу. На основу предлога члана Председништва НСП Веселина Николића у ову Комисију је ушао и члан Извршног одбора НСП из Србије Марјан Петровић.

Члан Председништва Веселин Николић се поново јавио за реч и питао господина Жерара зашто се није одазвао на захтев НСП да за време штрајка дође у Београд и види какво је стање у Србији и колико се не поштују права полицајаца и шта је у том тренутку могло за господина Жерара бити важније од проблема полиције у Србији?

Господин Жерар није дао конкретан одговор на питање већ је рекао следеће: „Обећавам да се следеће године нећу кандидовати за Генералног секретара“. Ово наглашавамо из разлога што је следећа година изборна за CESPУ. Генерални секретар господин Жерар и преседник господин Бранко Прах су најавили повалчење са руководећих места. Своју кандидатуту за место преседника су најавили преставници синдиката Холандије и Исланда.

Члан Председништва Веселин Николић као члан делегације НСП мора да истакне да се два дана у суштини расправљало највише о проблемиам српске полиције и албанске полиције, што указује на то да су у Европи евидентни и уочени само проблеми полиције у Србији и Албанији.

Следећи конгрес CESPE је нејављен за Јун месец 2015. године.

Члан Председништва Веселин Николић

1817