Синдикална понуда
Укупан бр. чланова: 29.443 Активан бр. чланова: 16.585

Независни Синдикат Полиције

Добродошли на сајт Независног синдиката полиције!

ХИТНО САОПШТЕЊЕ СА САСТАНКА СА МИНИСТРОМ НЕБОЈШОМ СТЕФАНОВИЋЕМ 28.11.2015.године

Поштовани,

Дана 28.11.2015 године од стране Независног синдиката полиције инициран је ХИТАН састанак са министром др Небојшом Стефановићем а након позива са терена да се у полицијским управама у Одсеку за аналитику и евиденције и Одсеку за информационе технологије праве спискови за отпуштање радника. novlogo11 Наиме, дана 27.11.2015 године у касним поподневним часовима од стране активиста НСП-а, обавештени смо да се у свим полицијским управама праве спискови са по два запослена који треба да се доставе до 28.11.2015 године у 12,00 часова у циљу рационализације запослених у МУП-а.

Реагујући на овакве информације од стране НСП-а захтеван је хитан састанак са кабинетом министра а ради превазилажења насталог проблема.

Дана 28.11.2015 године у 09,30 часова одржан је састанак у кабинету министра коме су присуствовали министар др Небојша Стефановић,шеф кабинета Јана Љубичић и  руководство НСП-а коме су присуствовали председавајући председништва Велимир Лукић, чланови председништва Срђан Јовановић и Веселин Николић и председник ИО Велимир Барбулов.

Изнета је информација са терена да шефови одсека ОАЕ и ОИТ у свим ПУ достављају по налогу линијски надређених руководилаца из сектора у Београду, спискове са једним до два имена радника којима ће престати радни однос у циљу рационализације запослених у МУП-а.Изнет је став НСП-а да уколико и буде дошло до отпуштања радника исто мора да буде транспарентно, са јасно прецизираним критеријумима уз поштовање свих законских норми.

Министар др Небојша Стефановић је изјавио да је након информације коју је добио од НСП-а 27.11.2015 године наложио да се изврше провере и установио да је у питању  неспоразум у комуникацији између кабинета министра и начелника поменутих сектора, који су од шефова  одсека у ПУ тражили да се изјасне о радницима који би добили престанак радног односа. Наиме,тачно је да је дат налог од стране кабинета министра начелницима управа у сектору да се под хитно доврши нова систематизација која ће у складу са рационализацијом можда предвиђати мањи број извршилаца  а никако да се преко ноћи праве спискови који би поједине запослене довео у ситуацију да мимо закона остану без посла.

Закључено је да отпуштања радника неће бити без прецизно одређених критеријума и мерила у чијој изради ће учествовати и репрезентативни синдикати у строго поштовање закона и начела социјалног дијалога.

О свим новим информацијама у вези нове систематизације и критеријума за евентуално отпуштање из МУП-а  бићете благовремено обавештени.

НЕЗАВИСНИ СИНДИКАТ ПОЛИЦИЈЕ Председавајући Председништва Велимир Лукић

1716