Синдикална понуда
Укупан бр. чланова: 29.443 Активан бр. чланова: 16.585

Независни Синдикат Полиције

Добродошли на сајт Независног синдиката полиције!

Састанак са министром унутрашњих послова

Дана 14.02.2023. године у времену од 10,00 до 13,00 часова у Београду, одржан је састанак са министром унутрашњих послова, господином Братиславом Гашићем.

На састанку су поред НСП-а присуствовали и сви остали синдикати који делују унутар МУП-а, односно сви они који имају више од 200 чланова, осим Политичког синдиката Србије (ПСС) који није присуствовао састанку.

У уводном излагању Министар унутрашњих послова Братислав Гашић изнео је наслеђене проблеме који су проистекли последњим увећањем зарада око корективног коефицијента. Са наше стране министар је упознат са неслагањем једног дела запослених, али је нагласио да ће предузети све што је у његовој моћи да се новим Правилником о платама и Правилником о унутрашњем уређењу и систематизацији радних места ублажи разлика у распону зарада.

С обзиром да је НСП писменим дописом указао министру до којих је нелогичности дошло последњим увећањем зарада о чему смо вас нашим саопштењем од 13.02.2023. године упознали. Извршена је допуна излагања где је министру предочено и на разлику у платама у Сектору за ванредне ситуације са предлогом да се приликом нове систематизације категоризација одељења више вреднују него што је сада. Министар је напоменуо да се неће мешати у рад синдиката, а што се тиче Жанадрамерије, Бригаде, САЈ-а, и Полицијске бригаде да ће у наредним данима лично посетити све одреде, базе јединица, где ће одржати састанке и предочити право чињенично стање што се тиче увећања, а и будућој систематизацији која се припрема, односно да је његов став да бригада у делу плата буде изједначена на нивоу интервенетне јединице. Новом систематизацијом радних места биће и решавање великог броја координатора којих је више од 350 на нивоу Министарства и да ће синдикати бити позвани да учествују. Са наше стране је изнета примедба да није у досадашњем периоду менаџмент МУП-а приликом израде овог акта позивао синдикате, те је изнета примедба да не буде и сада позива када све буде завршено, као што је било некада. Потенцирали смо да намештеници у МУП нису добили увећање зараде осим, увећања основице, и навели проблем свих колега који раде у инфорамационим технолгијама око увећања зарада и писаним обраћањем колега из ПУ у Кикинди који су се и лично обратили начелнику Недељковићу.

Након изнете примедбе у вези недостатка возила, министар је навео да је у току набавка 400 возила марке „Шкода суперб“ за припаднике саобраћајне полиције. Указано је на несавестан рад нпр. пређашњег начелника ПУ у Врању који је својим несавесним радом са припадницима СУК-а причинио велику штету Министарству унутрашњих послова у погледу великог броја одбачаја кривичних пријава и неоснованих дисциплинских поступака, где су поједини запослени били удаљени из службе и више од четири године, а да је касније МУП са каматом то платио, те се на наведени начин, пре свега радом несавесних старешина причињава велика штета МУП-у, а који утиче на буџет Републике Србије и самим тим побољшање социјалног статуса свих запослених у Министарству. Предложено је да представници репрезентативног синдиката присуствују састанцима са начелницима ПУ где би се на локалу решавали проблеми, са којима се не би оптрећивао Кабинет министра. Посебно је указано на старосну границу у неким ПУ, да ће за пар година неке станице остати са само неколико запослених униформисаних радника. Изразили смо негодовање због поновног смањења квота горива свим организационим јединицма, и да може имати утицај на нормално извршавање послова и задатака, где је министар посебно нагласио да је са својим сарадницима пратио стање и да је највећа потрошња горива петком, уочи викенда и почетком радне недеље, тако да ће на наведене околности посебно обратити пажњу руководиоци и сви они који имају возила на задужењу. Изнео је незадовољство зато што одређен број возила нечијом кривицом нису била пописана. Захтевано је решавање статуса запослених који су на одређено време пре свега запослени који су ванредно завршили КПА, где смо од стране министра упознати да тренутним законом то није могуће урадити, али да биће изнађена могућност да се њихов статус реши. На питање око увећања дневнице у КЗБ која је тренутно 1800 динара, да се повећа на 2500 динара, нисмо добили одговор као и увећање дневнице за службена путовања од 150 динара која не може покрити трошкове пијаће воде. Захтевано је решавање и увећање коефицијнта плате или решавањем новог Правилника категорија ментора координатора, јер поред редовних обавеза обављају и ове послове. Нагласили смо проблем плаћеног одсуства нарочито у ПУ у Панчеву, где је од стране нове начелнице људских ресурса, госпође Драгане Трајковић наглашено да ће се лично упознати са наведеним проблемом.

При крају састанка изнели смо став о присуству неких квази синдиката који имају на нивоу министарства по 12, 6, 13 чланова односно да исти служе само за манипулацију запослених и изношење ставова који немају везе са синдикатима и тежњом за истинска права радника.

Независни синдикат полиције

58