Синдикална понуда
Укупан бр. чланова: 29.443 Активан бр. чланова: 16.585

Независни Синдикат Полиције

Добродошли на сајт Независног синдиката полиције!

Велики успех Синише Станковића на Ultra Trail du Mont-Blanc

Уколико сте на било који начин у додиру са тркачким светом, вероватно сте некада чули за Ултра Траил ду Монт-Бланц. Ако нисте, ја ћу покушати да Вам га укратко представим. УТМБ је по мишљењу огромне већине заљубљеника у планинско трчање једна од најзначајнијих, најлепших и најизазовнијих ултрамаратонских трка на свету. Незванично, сматра се Светским првенством у планинском трчању.

Сваке године крајем августа, десетине хиљада тркача, љубитеља природе и авантуриста, окупи се из целог света у Шамонију у Француској да би учествовало на овом спортском догађају . Током седам дана, одржи се неколико ултра траил трка различитих дужина и успона. Најважнија и најдужа од њих је управо УТМБ, трка на 170 км и укупне елевације од преко 10.000 м.

УТМБ је прави спектакл који почиње и завршава се у живописном градићу Шамони, смештеном у подножју највишег врха Алпа, Мон-Блана који је прекривен вечним снегом и километарским глечерима. Врх је окружен гранитним торњевима што га чини призором који изазива огромно страхопоштовање.

Сама стаза трке прати кружну пешачку туру око Мон Блана коју планинари обично савладају за 7 до 9 дана. Временски лимит за нас тркаче је 46 сати и 30 минута. Стаза почиње у Француској, пење се у Италију и преко Швајцарске, опет враћа у Француску. На стази обично буде 16 окрепних станица и још 15 контролних тачака са временским баријерама, па уколико тркач прекорачи време, доживеће дисквалификацију. Наравно, ту је и гомила обавезне опреме, па је тркачки ранац увек пун и тежак, што додатно компликује овај подуват дуг 170 планинских километара.

Слика 1. Профил стазе са контролним станицама и временским лимитима

Квалификациони систем за учествовање на самом догађају је јако сложен и потребно је да тркачи сакупе квалификационе бодове са трка које су под покровитељством УТМБ-а у последње две године, да би стекли право на учешће.

Ове године на УТМБ-у једини представник из Србије био је Синиша Станковић из Врања. Напоменуо бих да је ову трку на досадашњих 19 издања, успело да заврси само 9 тркача из Србије, што је чини још изазовнијом.


Слика 2. Рута УТМБ-а око планинског масива Монт Бланц-а

Сама припрема за овакав подухват мора да буде континуирани процес, који изискује много времена проведеног на планини, воље, издржљивости, као и квалитетне опреме и суплементације. Резултат тога сигурно је неописив осећај који добије свако ко пређе циљну линију на крају, што је био случај и са нашим Синишом. Синиша је целу руту прешао за 38:12:32 сати, и остварио најбољи пласма од свих Срба који су завршили овај подуват, у досадашњим 19 издања. На трци је уцествовало 2625 такмичара из целог Света а трку није завршило 838 учесника.


Спортски поздрав,

СИНИША СТАНКОВИЋ

4