Синдикална понуда
Укупан бр. чланова: 29.443 Активан бр. чланова: 16.585

Независни Синдикат Полиције

Добродошли на сајт Независног синдиката полиције!

Извештај са месечног састанка Радне групе (септембар 2015.)

Дана 10.09.2015.г са почетком у 08.00 часова у Палати Србија одржан је редовни месечни састанак представника кабинета министра и Дирекције полиције, и Сектора, које је предводио секретар МУП-а Милорад Тодоровић и представника Независног синдиката полиције (Милан Марковић члан председништва, Александар Симић заменик председника ИО и Велимир Барбулов председник ИО).

novlogo11

На данашњем састанку разматране су следеће 3 теме:

1. Прва тема је да ли је започето издвајање Сектора за ванредне ситуације из МУП-а? Ако јесте до ког нивоа се стигло и кад ће НСП, као репрезентативни синдикат, бити укључен у пројекат у циљу заштите права и обавеза запослених у сектору? Неопходно је напоменути да пребрзим издвајањем из сектора постоји реална опасност да права радника Сектора буду угрожена услед неадекватних законских и подзаконских решења.

Од стране представника МУП-а обавештени смо да званично није започет процес издвајања Сектора, да идеја постоји и да се врши анализа у нормативном и финансијском смислу. Сама идеја издвајања није нова, али је извесно да ће се званични став заузети до краја године.

Изјаснили су се да ће Независни синдикат полиције благовремено бити обавештен о свим дешавањима вези Сектора и као партнер бићемо благовремено укључен у процес у циљу заштите права запослених у Сектору.

2. Докле се стигло са изменом систематизације и најављеним формирањем нових Сектора.

Што се тиче друге теме обавештени смо да је Закључком Владе РС од 28.08.2015.године усвојена Правилник о изменама и допунама систематизације радних места у Мунистарству. Рок тза измене је до краја године. Сама измена Систематизације неће битно утицати на радно-правни положај запослених, али ће доћи до промене само у организационом смислу, а не и у опису радних места. Циљ измена је уједначена примена свих прописа на нивоу Министарства. Сама измена неће проузроковати вишак запослених, као ни додатно запошљавање. Евентуална нова радна места попуниће се из постојећих ресурса.

3.И даље није регулисано евидентирање приправности у поједним ПУ и самим тим и обрачун нередовности у раду кроз зараду.

У вези овог питања и ове нередовнисти у раду договорено је да се мора поштовати и да ће руководиоци организацониј јединица који на овој начин организују рад, у складу са потребама посла који се обавља, морати и ову врсту нередовности да евидентирају у временику како би као таква била обрачуната и исплаћена.

У вези неродовности на раду констатовано је и да се у неким организационим јединицама погрешно тумачи нередовност у раду, мењао извршиоца или руководиоца, тако да запослени који по налогу страрешине на тај начин буду додатанто опретерећени, не буду евидентирани и исплаћени у складу са Колективним уговором, јер немају одговарајућу стручну спрему. Сама констатација је неисправна, јер ако је процењено да неко може да обавља неку врсту посла у одрећеном временском прериоду, за то и мора бити плаћен.

У Београд, 10.09.2015.године Председник  ИО НСП Велимир Барбулов

1955