Синдикална понуда
Укупан бр. чланова: 29.443 Активан бр. чланова: 16.585

Независни Синдикат Полиције

Добродошли на сајт Независног синдиката полиције!

Запослени у јавном сектору одржали једночасовни штрајк

Запослени у јавном сектору Србије одржали су данас једносатни штрајк упозорења, уз обављање минимума процеса рада, јер немају гаранције да новим законом о платама у јавном сектору неће бити умањена њихова права.

Они су се окупили у својим установама где је прочитан синдикални проглас у којем се тражи да захтеви синдиката који се односе на права радника буду укључени у предлог закона о платама у јавном сектору.

Председник самосталног синдиката здравства Драган Чабрић је агенцији Бета рекао да је штрајк организован у већини здравствених уставова, да пацијенти нису били угрожени и да није било никаквих инцидената.

-У петак имамо разговор са министарком државне управе и локалне самоуправе Кори Удовички која треба да нам објасни предложена решења у новом Нарту закона о систему плата запослених у јавном сектору. У односу на претходну верзију новина је и то што је предвиђено да ће запосленима исплате по основу рада бити измирене у складу са могућностима буџета у овој и наредне две године, што је за нас 'мач са две оштице', односно ствара сумњу да Влада може да каже да ће зараде и друге накнаде бити мање јер нема новца у буџету - казао је Чабрић.

Председник Гранског синдиката управе, правосуђа и полиције Драган Чабрић казао је агенцији Бета да су синдикати данас добили званичну потврду да је за суботу, 6. фебруара, заказан састанак с премијером Александром Вучићем на којем ће се разговарати о закону о платама у јавном сектору.

Он је додао да ће након тог састанка синдикати донети одлуку о даљим активностима.Репрезентатвни синдикати су раније оценили и да нова верзија предложених прописа о платама у јавном сектору који им је достављена делимично задовољава захтеве синдиката. Навели су да су задовољни решењем за минули рад и накнаде за зараде, али не и начином обрачуна за накнаде за топли оброк и регрес и чланом којим се предвиђа различита основица за рад у јединицама локалне самоуправе.

Министар здравља Златибор Лончар рекао је данас да не подржава штрајкове "који се заснивају на назнакама" и поручио да треба сачекати суботу и разговор премијера Александра Вучића и представника синдиката о прописима о платама у јавном сектору.

Потпредседница владе Кори Удовички позвала је јуче синдикалце да прво прочитају Нацрт закона о платама, па тек онда да протестују.

Удовички је казала да не разуме зашто синдикати протестују против појединих решења у том нацрту с обзиром на то да им је он достављен тек јуче ујутру, а они потврдили да га нису ни видели.

Извор: Блиц

1710