Синдикална понуда
Укупан бр. чланова: 29.443 Активан бр. чланова: 16.585

Независни Синдикат Полиције

Добродошли на сајт Независног синдиката полиције!

Жандарм: Пробали смо да отргнемо човека од смрти

Жандарм Славко Раичевић, о стравичном судару код Велике Плане, који је однео два живота: Дали смо баш све од себе да спасемо макар једног возача - прича поручник. Аутомобил се кретао супротном траком. hro-probali-smo_620x0 НИ колеге ни ја се нисмо поколебали када смо видели хорор на ауто-путу. Камион је пао с моста, а путнички ауто је горео. Сместа смо се поделили у две екипе - једна је гасила запаљени аутомобил, док је друга стрчала и пробала да извади човека из смрскане кабине теретњака. Био је жив. Нажалост, по подне је преминуо у болници.

Овако за "Новости" прича поручник полиције у одреду Жандармерије Београд Славко Раичевић, који је јуче ујутру, са још осамнаесторо својих колега, учествовао у спасавању возача камиона, после судара теретног возила загребачких таблица и аутомобила "волво" из Јагодине. Несрећа се догодила на ауто-путу Београд - Ниш, на Јасеничком мосту, код Великог Орашја. Возач камиона, Драган Вилотић (59), држављанин Републике Српске, подлегао је повредама у болници. Удес је скривио возач "волва", који је јуче ујутру возио - супротним смером у зауставној траци ауто-пута!

- Враћали смо се кућама из ноћне смене, када смо, око 8.50, угледали буктињу - прича Раичевић. - Аутомобил је горео насред ауто-пута, а камион је слетео с надвожњака висине од око 15 метара на пољски пут. Тек када смо пришли путничком возилу, на око пет метара од аута, видели смо мушкарца како лежи. Нажалост, није давао знакове живота.

Група жандарма сместа је посегла за противпожарним апаратима не би ли угасили "волво" захваћен ватром. Друга екипа притрчала је теретњаку. У потпуно смрсканој кабини, возач камиона остао је заробљен.

- Најпре смо позвали Хитну помоћ, а затим смо обезбедили место несреће. Када су дошли лекари, сви заједно смо се ангажовали да спасемо човека - наставља да препричава страшан догађај Славко Раичевић.

ИЗ НОЋНЕ СМЕНЕ КРЕНУЛИ КУЋИ Припадници Жандармерије јуче ујутру враћали су се са службеног задатка, који је трајао целе ноћи. Они су претходних дана обезбеђивали потез Копнене зоне безбедности на југу Србије. Акција спасавања трајала је скоро сат и по.

- Лекари Хитне помоћи превезли су тешко повређеног возача у болницу у Смедеревској Паланци, док су човеку из запаљеног "волва" само констатовали смрт - каже Раичевић.

Како смо сазнали, до несреће је дошло када је аутомобил "волво", из засад неутврђених разлога, возио великом брзином погрешном траком ауто-пута, директно се сударивши са теретним возилом. Од силине ударца, камион је пробио банкину, слетео са надвожњака и зауставио се на пољском путу. Кола су се запалила одмах након судара, возач је испао из "волва" и сместа издахнуо. Камионџија је подлегао повредама неколико сати касније, по пријему у болницу.

Истрага ће показати које су околности тачно довеле до ове трагедије, будући да је след догађаја прилично нејасан. Засад се не зна због чега је возач "волва" ишао супротним смером, колико је то кретање трајало, и јесу ли намере биле самоубилачке с обзиром на то да се кретао великом брзином. На телима возача биће обављена обдукција, по налогу тужиоца.

Извор: Новости

1725