Синдикална понуда
Укупан бр. чланова: 29.443 Активан бр. чланова: 16.585

Независни Синдикат Полиције

Добродошли на сајт Независног синдиката полиције!

Жандарм био чувар Дикићеве породице

Новости откривају - Ко је жандарм ухапшен под сумњом да је насмрт претукао Ранка Панића (41). Никица Ристић био члан обезбеђења најближих бившег команданта Жандармерије

hro (1)_620x0


ПРИПАДНИК нишког одреда Жандармерије Никица Ристић (39), који је ухапшен због сумње да је извршио кривично дело наношења тешких телесних повреда Ранку Панићу (41) из Младеновца, припадник је ове елитне полицијске јединице од 2003. године. Последњих неколико година био је члан обезбеђења породице бившег команданта ове јединице, генерала Братислава Дикића, а тај задатак је обављао после наредби тадашњег министра полиције Ивице Дачића да Дикићеву породицу обезбеђује Жандармерија.

По формирању Жандармерије, постао је њен члан, а све обавезе је, како сазнајемо, годинама професионално испуњавао. Са колегама из нишког одреда, био је на задатку тог 29. јула 2008. у Београду, на обезбеђивању протестног митинга СРС због хапшења бившег председника РС Радована Караџића.

Ристић се терети да је у току обављања службене радње на дужности, Панићу нанео тешку телесну повреду од које је овај учесник митинга 17 дана касније преминуо.

Половином марта ове године Никица Ристић учествовао је у саобраћајној незгоди, када је дошло до судара службеног возила „голфа 6“, којим је он управљао, и „рено клија“, за чијим воланом је био Петар Љ. (42) из Брзог Брода.

- У удесу, у ноћним сатима у Пантелејској улици у Нишу, Петрова супруга, која је била на месту сувозача, задобила је лакше повреде. Обојици возача је урађен алко-тест и није им пронађен алкохол у крви, али су против обојице поднете кривичне пријаве због угрожавања јавног сабораћаја - наводе у истрази. - Маја ове године обојица су прихватила одлагање кривичног гоњења и уплату по 30.000 динара у хуманитарне сврхе.

УДАРАЦ
ОБДУКЦИЈОМ је утврђено да је Ранко Панић умро од последица јаког ударца у стомак, од кога му је пукло дебело црево, што је проузроковало запаљење и пуцање трбушне марамице. Све је то убрзо довело до сепсе, после чега је Панић преминуо. Лекари нису утврдили да ли је кобни ударац нанет руком, ногом, коленом...

После смрти Ранка Панића, истрага о његовом бруталном пребијању водила се против неколико припадника нишког одреда Жандармерије.

МУП Србије је септембра 2008. у извештају прослеђеном Народној скупштини навео да је група која је радила на расветљавању случаја, на основу описа одеће коју је Панић тог дана носио, успела да на видео-снимцима нађе особу која би могла да буде Ранко и утврди да су над њим интервенисали припадници одреда Жандармерије из Ниша.

Полиција је у свом извештају о догађају, како је објављено тада, навела да су „екстремне групе одговорне за инциденте на протестном митингу радикала“, а да су полицајци, одговорни за обезбеђивање овог скупа „поступали у складу са законом, и да су прекомерну силу употребили само поједини полицијски службеници који су након тога суспендовани“.

Непосредно после Панићеве смрти, објављено је и да је он одмах по пријему у Ургентни центар лекарима испричао да су га двојица припадника Жандармерије брутално тукла на протестном митингу. У међувремену је саслушан велики број особа, као и службених лица, али је констатовано да је постојао „огроман зид ћутања“ и да дуго у истрази није могао да се оствари напредак.
*****
СМИЉАНА ПАНИЋ, МАЈКА СТРАДАЛОГ РАНКА, ЗА „НОВОСТИ“
ТУГА ЋЕ ЗАУВЕК ОСТАТИ У СРЦУ! 

ТЕШКО је описати како сам се осећала када сам сазнала да је после шест година ухваћен жандарм осумњичен да је убио мог сина. Туга у мом срцу ће заувек остати и Ранко се никада неће вратити, али мојој души је сада лакше. Овако, у једном даху за „Новости“ говори Смиљана Панић, Ранкова мајка.
Како каже, очекује да ће суђење буде праведно, па „ако неко није крив наравно да не треба да буде осуђен“

- Са друге стране, кривац је одавно требало да буде ухваћен и осуђен. Ја сам на ово чекала шест година и све то време, неизвесност и бол нису престајали - каже Смиљана. - Сада желим да знам зашто је оволико времена требало да кривац буде пронађен и ко га је скривао.

Према Смиљаниним речима, пријатељи су јој јавили за привођење, након што се вест појавила у медијима. Тада је, каже укључила телевизор и видела саопштење министра унутрашњих послова Небојше Стефановића.

- Убрзо после тога позвао ме је Стефановић, а затим и Александар Вучић. Хвала им на томе - рекла нам је Смиљана.   Извор: Новости
1717