Синдикална понуда
Укупан бр. чланова: 29.443 Активан бр. чланова: 16.585

Независни Синдикат Полиције

Добродошли на сајт Независног синдиката полиције!

Вучић: Боља опрема и већа овлашћења Жандармерији, Албанцима неће пасти на памет да дивљају

Србија ће умети да заштити свој народ и своју територију, поручио је данас премијер Александар Вучић приликом обиласка базе Мердаре и додао да ће Жандармерија добити нову опрему како би што ефикасније испуњавала своје задатке, али и да би се боље заштитила.

508885_vucic_ff

- Животи жандарма и полицајаца за нас су веома важни и не можемо дозволити бандитима и криминалним групама да краду и пљачкају, и не само то него да долазе са десет аутоматских пушака које служе само за то да се убијају српске снаге безбедности. То је организовани криминал - рекао је Вучић и додао да верује да Албанцима из општине Подујево “неће убудуће падати на памет да се таквим терористичким актима служе и да дивљају у околини ове базе”.

Вучић је након обиласка базе рекао новинарима да ће жандарми добити нову опрему, која ће моћи боље да их штити “уз мања ограничења”, а најавио је и нове подзаконске акте у циљу бржег и ефикаснијег реаговања Жандармерије.

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић најавио је да ће ти акти бити припремљени у наредних 15 дана и додао да је са припадницима Жандармерије разговарао и анализирао безбедносну ситуацију и бездбедносне ризике, односно “како и на који начин је руком албанских терориста убијен припадних Жандармерије Стеван Синђелић”, као и о томе шта може да се уради да се боље заштитимо.

ВИДЕО > Боља опрема полицији и већа овлашћења:

httpvh://www.youtube.com/watch?v=dGCNWhDNK-w


Полиција неће више викати: "Баци пушку!"

Вучић је рекао да је припадник Жандармерије поднео велику жртву јер је био веома храбар, јер је, како је рекао, са терористима хтео да се понашао као прави професионалац и да их живе ухвати, а они су то искористили и пуцали му у главу из аутоматског оружја.

Како је рекао, држава Србија, у сложеним међународним околностима, биће у стању да предузме све мере и да гарантује становништву пуну безбедност.

Објашњавајући промене подзаконских аката Вучић је указао да је наш припадник, који је ранио албанског терористу том приликом 10 пута викнуо: “Баци пушку!”.

- Он 10 пута није хтео да баци пушку. Убудуће неће више викати "Баци пушку" - објаснио је Вучић и додао да је задатак министра унутрашњих послова да припреми те акте.

Вучић је након обиласка базе рекао новинарима да ће жандарми добити нову опрему, која ће моћи боље да их штити “уз мања ограничења”, а најавио је и нове подзаконске акте у циљу бржег и ефикаснијег реаговања Жандармерије.

Најављујући да ће подзаконски акти бити припремљени у наредних 15 дана, министар унутрашњих послова Небојша Стефановић рекао је да је с припадницима Жандармерије анализирао безбедносну ситуацију и бездбедносне ризике, односно “како и на који начин је руком албанских терориста убијен припадних Жандармерије Стеван Синђелић”, као и о томе шта може да се уради да се боље заштитимо.

httpvh://www.youtube.com/watch?v=jBLCGdQyra4

Премијер је мештанима Мердара поручио да могу да се осећају безбедно и да им српске снаге безбедности гарантују потпуну сигурност, али је истовремено и додао да од свих грађана Србије очекује веће поштовање припадника полиције и Жандармерије.

- Више сам позива добио од многих међународних представника пре две недеље, када је искључивана струја у Трновцу и Бујановцу, него што сам примио телеграма и изјава саучешћа поводом убиства и терористичког акта почињеног над једним Србином - рекао је Вучић и приметио да се нико не пита одакле толики аутомати и чије су их снаге пустиле па је до инцидента дошло.

Како је навео, постоје обавештајни подаци “да неко ту банду организује”, а постоје и два пункта где се они обучавају. 

Вучић узео "мушšтулук" жандарму

Приликом посете премијера Александра Вучића бази Мердаре припаднику Жандармерије Ненаду Филиповићу се родио син, а први га је о томе обавестио сам премијер.

Вучић је позвао новинаре да га прате рекавши да ће саопштити нешто што нико не зна, пришао је Филиповићу и рекао му: “Родио ти се син, честитам, срећно да је жив и здрав!”, а затим га позвао да скине опрему и оде кући.

Припадник Жандармерије Стеван Синђелића преминуо је у четвртак у Београду после рањавања из ватреног оружја у рејону села Орловца, у општини Куршумлија, у нападу за који се сумња да су га извршиле шумокрадице са Косова, а министар Стефановић је поручио да Србија неће толерисати терористичке нападе на својој територији.

У Копнену зону бебедности, уз административну линију са Косовом и Метохијом упућене су, по наредби министра Стефановића додатне полицијске снаге, а Војска Србије и Кфор појачаће заједничке патроле.

13Синђелић је рањен када је више за сада непознатих, особа албанске националности из ватреног оружја пуцало на жандарме који су обезбеђивали место увиђаја, саопштио је МУП.После указане помоћи у прокупачкој болници Синђелић је пребачен хеликоптером на Војно медицинску академију у Београд где је преминуо од последица рањавања. Стефановић је Тањугу рекао да је наредио да се у тај део Копнене зоне пошаљу снажне полицијске снаге “које ће заштити животе припадника полиције, локалног становништва и виталне интересе наше земље”. За оружани напад на припаднике Жандармерије сумњиче се особе које су у среду бесправно секле шуму, а које су се у четвртак ујутру вратиле на исто место како би узеле оружје, технику и предмете који су иза њих остали.  Приликом предузимања полицијских овлашћења, више особа је отворило ватру на полицајце, након чега је дошло до размене ватре у којој је повређен и један Албанац, навео је МУП. Приштински медији преносе да је у оружаном сукобу смртно страдао и Албанац из околине Подујева. Званичници Кфора и Мисије Еулекс су поводом пуцњаве у рејону Куршумлије оштро су осудили све илегелне активности и изразили саучешће породицама две жртве - припаднику српске Жандамерије и Албанцу с Косова.

Извор: Блиц
1696