Синдикална понуда
Укупан бр. чланова: 29.443 Активан бр. чланова: 16.585

Независни Синдикат Полиције

Добродошли на сајт Независног синдиката полиције!

ВОТКИНС ОДГОВОРИО ЈАНКОВИЋУ: Министар нема већа овлашћења

Заштитник грађана Саша Јанковић саопштио је данас да Нацрт закона о полицији даје непримерена овлашћења министру и води политизацији полицијских послова, док је специјални саветник министра унутрашњих послова Амадео Воткинс демантовао његове тврдње. 228378_0104-jankovic-foto-blic_f Специјални саветника министра унутрашњих послова Амадео Воткинс је реаговао на данас изнето мишљење Заштитника грађана, Саше Јанковића о Нацрту закона о полицији, и у свом саопштењу навео следеће:

"У жељи да поштујемо процедуру, Министартво унутрашњих послова неће коментарисати мишљења и ставове које је изнео Заштитник грађана, Саша Јанаковић, али следеће ствари су непобитне: Коментари већим делом нису резултат препознавања околности тренутка у којем се дешава сложена реформа полицијског система, који укључују и решења и мишљења других државних органа, као нпр. министарства рада или министарства државне управе и локалне самоуправе.

Важно је истаћи да је у процесу писања Нацрта закона проактивно консултован велик број актера, пре свега стручњака, и да су готово све примеде инситуција као што је ОЕБС, узете у обзир, нарочито када је реч о осетљивим питањима попут унутрашње контроле. Није могуће све регулисати једним законом, јер би он у супротном имао 2000 чланова, и постигао би се потпуно супротан ефекат.

Део примедби који се односи на нека системска решења захтевају разраду управо кроз правне акте ниже правне снаге. То што се нешто уређује правилником никако не значи да нема контроле, јер сваки такав правилник пролази контролу и сагласност ВладеСрбије.Истовремено Нацрт акона ни на који начин не даје шира овлашћења полицији и министру унутрашњих послова у односу на актуелни закон, већ их напротив смањује.

Чињеница да су овим Нацртом прописана боља законска решења од оних која сада постоје, примећено је од стране стручних и професионалних кругова. Министарство унутрашњих послова ће пре упућивања финалне верзије Нацрта на седницу Владе Србије размотрити све примедбе које до тада стигну у МУП", каже се у саопштењу.

Саша Јанковић: Нацрт даје непримерена овлашћења министру и води политизацији полицијских послова

Заштитиник грађана Саша Јанковић је у мишљењу достављеном МУП-у данас навео да је нужно унапредити Нацрт закона о полицији, јер су поједина битна питања уређена на штетан начин за остваривање права градана (и припадника полиције), за правну сигурност и примену закона.

"Нацрт даје непримерена овлашћења министру и води политизацији полицијских послова. Грађани имају право и интерес да полицијски послови буду обављани без политичког утицаја, те је у том смислу у интересу грађана да се гарантује, заштити и оствари оперативна независност полиције", навео је Јанковић у мишљењу, које је објављено на сајту заштитника грађана. policija-saobracajna-policija-policijski-auto-foto-fonet-mup-1436182639-695237 Нацрт, према његовом мишљењу, на више места министра овлашћује да управља и непосредно утиче на конкретне полицијске задатке и послове, а такође има непримерено велики утицај на кадровску структуру полиције. Улога министра, како је прописана Нацртом, примеренија је улози директора полиције, због чега Нацрт представља пут ка политизацији полицијских послова и уопште полиције, мишљења је Јанковић. Додаје да Нацрт ствара основ за појачани степен присиле према грађанима и проширивање овлашћења полиције, које није праћено адекватним гаранцијама против злоупотребе, на уштрб права и слобода грађана. Јанковић је, такође, мишљења да Нацрт омогућава произвољност при безбедносним проверама, на штету Уставом зајемчених права грађана, пре свега права на рад, образовање, имовину и заштиту података о лицности.

Извор: Курир
1684