Синдикална понуда
Укупан бр. чланова: 29.443 Активан бр. чланова: 16.585

Независни Синдикат Полиције

Добродошли на сајт Независног синдиката полиције!

ВЕЛИКА ЧИСТКА У МУП-У СРБИЈЕ! Откази за 1.000 крими-полицајаца!

МУП ће отпустити полицајце који су осуђени за тешка кривична дела (мито, дрога, разбојништва...), али и оне за које је процењено да не смеју да буду у додиру са оружјем. 58655_12-policija-mito01-public_f Министарство унутрашњих послова отпустиће око 1.000 полицајаца који су осуђени за тежа кривична дела или који су ухваћени на делу за мито, разбојништво, диловање дроге...

У сарадњи са полицијским структурама и синдикатима основаће се комисија која ће о судбини "прљавих" полицајаца одлучивати од случаја до случаја.

Али то није све јер, према сазнањима Информера, планирано је да се у наредном периоду отпусти још 1.000 људи из МУП, а радни однос ће се раскидати и са полицајцима са психијатријским проблемима, који имашу шифру "Ф" (не смеју да баратају оружјем).

Извор Информера из врха МУП каже да је то питање већ дуго одлагано и да се коначно мора одвојити жито од кукоља.

- Сви мисле да у полицији има велики број криминалаца, лопова, па чак и дилера дроге, и то је делимично тачно. Желимо да променимо ту слику и да часним и поштеним полицајцима олакшамо рад. Полицајци против којих је донета пресуда за тежа кривична дела биће истерани из службе - прича наш саговорник.

Бројке 49.000 људи је запослено у МУП 29.000 полицајаца је у униформи 1.000 ће бити отпуштено у првом таласу, а затим још толико Према његовим речима, отказ ће бити уручен и онима којима се већ дуже време суди, такође за неко од тежих кривичних дела. - Ипак, свесни смо да данас свако може да поднесе кривичну пријаву против кога хоће. Зато ћемо врло пажљиво ићи од случаја до случаја како никога не бисмо оштетили. У томе ће нам помагати и репрезентативни синдикати - додаје саговорник нашег листа. У Министарству унутрашњих послова запослено је око 45.000 људи, од којих је 29.000 униформисано ("обични" полицајци, жандарми, саобраћајци, оперативци...). 58656_12-policija201-tanjug_f Момчило Видојевић, председник Независног полицијског синдиката Србије, каже да није спорно да треба отерати људе који имају озбиљних проблема са законом, али да не сме бити селективних примера. - Постоји законски основ за овако нешто, али то мора да се уради веома пажљиво. Мито, диловање дроге, разбојништво, нека су од кривичних дела за која се полицајцу мора дати отказ. Наравно, ако је све доказано на суду. Међутим, не сме се дозволити да неко добије отказ, на пример, због прекомерне употребе силе према неком криминалцу или зато што је неки колега скривио судар, па добио кривичну пријаву - напомиње Видојевић.

Он истиче и да постоји неадекватна правна заштита полицајаца на суду. - Имали смо случај у Новом Пазару да су двојица полицајаца отишла код локалног криминалца и ухапсила га. Овај је узео два најбоља и најскупља адвоката и на суду "доказао" прекомерну употребу силе. Наравно, као сведоке адвокати су довели комшиницу, рођаке, ма све које је требало, док су полицајци били сами - напомиње он, и додаје да су поједини начелници полицијских управа већ добили депешу о томе да саставе списак полицајаца који имају проблема са законом. Велимир Лукић, председавајући председништва Независног синдиката полиције (НСП), напомиње да је веома важно да људи који су укаљали униформу буду отпуштени из службе, али истиче да се мора бринути о часним чуварима реда.

Независни синдикат полиције: Без отказа за прекомерну силу velja Велимир Лукић из НСП каже да су у врху МУП добили уверавања да неће бити отказа само на основу тога што је против неког полицајца поднета кривична пријава. - Такође, жестоко се противимо да људи буду истерани из службе на основу прекомерне употребе силе. Шта то значи? Неко је направио кривично дело и приликом хапшења се опирао. Полицајци су зато морали бити мало грубљи и суд процени да су прекорачили овлашћења. И ти људи да добију отказ? То никако - каже Лукић. Он сматра да би то изазвало контраефекат и да би се много поштених људи у полицији уплашило.

- Добили смо уверавања да ће бити оформљена комисија и да ће се сваки случај решавати појединачно, како не би своје прсте ту уплитали разни командири, начелници, како то обично буде - додаје Лукић. УХАПШЕНО 18 НАРКОДИЛЕРА У ЛАЗАРЕВЦУ, међу њима и полицајац ЈОШ ЈЕДНО ХАПШЕЊЕ Пали цариник и полицајац због примања мита! ПРИМАЛИ МИТО: Ухапшени полицајци и цариници у Суботици! УХАПШЕН ПОЛИЦАЈАЦ Муљао приликом регистрације возила УХАПШЕН БЕОГРАДСКИ ПОЛИЦАЈАЦ! Сиријским мигрантима узео 2.050 евра!

Извор: Информер

1783