Синдикална понуда
Укупан бр. чланова: 29.443 Активан бр. чланова: 16.585

Независни Синдикат Полиције

Добродошли на сајт Независног синдиката полиције!

Ватрогасци обележавају свој дан

Последње две године у Србији је избило више од 57.000 пожара у којима је живот изгубило 157 људи. Ватрогасци су успели да спасу чак 5.000 људи. Међутим, Србија нема довољно ватрогасаца, ни опреме, а стара возила велики су проблем ватрогасне службе. Данас је Дан ватрогасаца. vatrogasci После позива, за мање од минут ватрогасци су у возилу на путу до места где је неопходна њихова помоћ. Када нема интервенција, вежбају и припремају опрему за ситуације у којима секунди одлучују о људским животима.

а 12 година у ватрогасној јединици Слободан је спасавао људе из запаљених зграда и смрсканих аутомобила. Од старијих колега научио је занат али и то да се међусобно друже и помажу као породица.

"Из тог дружења произилази сигурност у интервенцијама када одете са неким где је ризично, где је опасно, где треба неком да помогнете а не знате где се тај налази, где треба да угасите пожар а не знате одакле избија, е онда то поверење које сте стекли са људима са којим радите је на врхунцу јер ви немате ближег до тог човека поред себе", каже ватрогасац Слободан Котур.

Никола је у ватрогасној служби седам година и најтеже му је када спасава тешко повређене. Било је и помало необичних позива на пример да са дрвета скину мачку или папагаја. Без обзира на све, никада не би мењао свој посао.

"Дефинитивно бих изабрао поново исто занимање, ово је посао који ме испуњава. Својих 12 сати које проводим овде, проводим са задовољством и посао који радим ме чини срећним", истиче ватрогасац Никола Ђуровић.

На послу професионалци, а у својим објектима и прави домаћини који све одржавају сами, кажу старешине.

"Разне поправке возила, објекта и свега осталог успевају сами да поправе својим залагањем и мислим да је то она добра ствар која нас је одржала годинама уназад у тешким условима у којима није само ова служба него и цела држава", објашњава начелник Управе за Ватрогасно-спасилачке јединице Горан Николић.

У Србији има 3.200 ватрогасаца - дупло мање од прописа Европске уније, а у Београду њихов број се није повећао од 1980. године. Упркос томе ови скромни и несебични хероји великим трудом, стижу да покрију пожаре и све ванредне догађаје. Више опреме и нова возила очекују од следеће године када буде донет Закон о ванредним ситуацијама.

1695