Синдикална понуда
Укупан бр. чланова: 29.443 Активан бр. чланова: 16.585

Независни Синдикат Полиције

Добродошли на сајт Независног синдиката полиције!

УМЕСТО НА МОРЕ - У ЗАТВОР Полиција на граници приводи грађане који се нису одазивали на судске позиве

Грађанима који се не одазивају на позиве прекршајног суда може да се деси да им се на основу издате потернице не дозволи излазак из земље, те да уместо на мору заврше у надлежном суду или у притвору. 49d7a7ab9aabb1322fd283115621ecd0 Ова могућност дата је судовима пре скоро четири месеца на основу измена Закона о прекршајима и сада би у јеку годишњих одмора неодговорне грађане могла да кошта одласка на летовање. На потерници коју суд прослеђује полицији могу да се нађу сви, без обзира на врсту прекршаја.

- Та мера није везана за тежину прекршаја, већ искључиво за понашање оног који је прекршај направио. Налог за привођење се издаје када неко упорно игнорише и избегава да се јави суду - објашњава за “Блиц” председник Апелационог суда Зоран Пашалић.

Суд позив шаље два пута. Уколико се окривљени не јави, суд даје налог полицији да га приведе. Уколико ни полиција не нађе окривљеног у одређеном периоду, шаље се извештај суду који након тога издаје потерницу која важи на територији целе Србије.

Полиција окривљеног треба да спроведе до суда, а уколико то није могуће јер суд у то време не ради, може да му одреди и задржавање до 24 сата.

- Закон се примењује тек неколико месеци и ми тренутно радимо анализу свих поступака. То мора пажљиво да се уради јер привођење на основу потернице представља једно озбиљно ускраћивање права и потерница не може да се издаје тек тако - каже Пашалић.

Он објашњава да на територији Београда у прекршајној евиденцији постоји 2.000 људи са око 6.000 прекршаја. Статистика показује да чак 72 одсто грађана плати казну у року од осам дана, а да се око 90 одсто њих редовно одазове позиву суда.

- Мали је број оних који се скривају и беже, али их има и њима треба стати на пут јер су међу њима и они који имају и по 70 прекршаја, чак и тешких. Они угрожавају безбедност свих нас - каже Пашалић.

Извор: Блиц

1671