Синдикална понуда
Укупан бр. чланова: 29.443 Активан бр. чланова: 16.585

Независни Синдикат Полиције

Добродошли на сајт Независног синдиката полиције!

У МУП-у мањак полицајаца

Конкурс за пријем 460 полицајаца. – Вишка запослених у МУП-у нема, тврде у ресорном министарству.

Sremska Kamenica, 12. maja 2016. - Svecanost na kojoj su polaznici 12. klase Centra za osnovnu policijsku obuku u Sremskoj Kamenici promovisani u zvanje policajaca - pripravnika. FOTO TANJUG/ JAROSLAV PAP/ bk МУП Србије расписао је конкурс за пријем три класе од укупно 460 полазника у Центар за основну полицијску обуку (ЦОПО) у Сремској Каменици. Реч је о конкурсу за стручно оспособљавање за послове униформисаног полицајца у шест полицијских управа и то за 400 полазника за београдску полицију, 20 за нишку и по десет за полицијске управе у Панчеву, Зајечару, Пироту и Зрењанину. Обука траје годину дана и спроводи се сукцесивно по класама.

Прошле године у ово време, подсетимо, у Министарству унутрашњих послова говорило се о вишку запослених, па су прављени и спискови „за одстрел”. Прво је говорено о вишку од 1.500 запослених, затим се тај број свео на 900. Синдикалци су тада тврдили да је чак и оформљено одељење за процену ризика у које су се распоређивали полицајци пред отказом.

Шта се променило у међувремену и одакле мањак полицајаца?

„МУП је испоштовао одлуку Владе Србије којом је утврђено да максималан број запослених у 2015. години буде 42.850 особа. Ова одлука је испоштована тако што је један број запослених отишао у старосну пензију и реализовањем Споразума о престанку радног односа. Имајући у виду потребу за повећањем броја униформисаних полицијских службеника у циљу повећања безбедности и сигурности грађана, министарство је расписало овај конкурс”, наводе у МУП-у за „Политику”.

Право учешћа на конкурсу, како је објавио МУП, има кандидат који је држављанин Србије, најмање годину дана живи у месту где конкурише, нема двојно држављанство, нема мање од 18 ни више од 24 године. Од кандидата се тражи да има завршену четворогодишњу средњу школу и да нема безбедносних сметњи. Право учешћа имају и кандидати који немају возачки испит „Б” категорије, али су обавезни да га положе у року до три године од расписивања конкурса.

Прилику да раде као полицајци добиће 460 полазника који заврше једногодишњу обуку у Центру за основну полицијску обуку у Сремској Каменици Избор полазника за обуку у ЦОПО центру обавиће седмочлана комисија, коју именује министар унутрашњих послова. Процедура траје од једног до три дана, у зависности од резултата остварених првог и другог дана. Лекарски преглед се састоји из општег и специјалистичког, као и теста на дрогу. Кандидати морају да полажу пријемни испит, који се састоји из провере језичке културе и правописа, провере психолошког и базично-моторичког статуса и интервјуа. Кандидати који буду позвани на пријемни испит морају сами да сносе трошкове пута, боравка и лекарског прегледа.

Свака појединачна провера је елиминациона. Потпуну равноправност обезбедиће вођење кандидата под шифром. Кандидати који испуне услове и положе квалификациони испит рангираће се на основу збирних резултата у сва четири сегмента.

Сви који не буду примљени биће обавештени у року од осам дана од доношења одлуке. На кућну адресу биће им враћена и документација коју су приложили на конкурсу. Кандидат на овакву одлуку може да се жали министру преко ЦОПО у року од осам дана од пријема обавештења.

Најмање десет дана пре почетка обуке о месту и времену потписивања уговора биће обавештени они који су примљени у ЦОПО. Свим полазницима је обезбеђен смештај и исхрана, као и неопходна средства за наставу.

Полазник који успешно заврши ову обуку добија могућност да се запосли у МУП-у као приправник за полицијског службеника. Дужан је да најмање пет година ради у полицији или да надокнади трошкове стручног оспособљавања.

ЦОПО је једина установа за основну обуку полиције у Србији. Од 2007. овде се обучавају девојке и младићи. Обука се одвија у малим групама, од по 20 или 10 полазника. У неким ситуацијама групе су и мање, а то зависи од наставне методе. Полазницима су између осталог на располагању савремени кабинети, полигони за тренинге и вежбе, наменски објекти за полицијску обуку, као што је објекат за ситуациону обуку, такозвана тактичка кућа и филмска стрељана, спортски терени, спортска хала са теретаном, сала за борилачке вештине.

Извор: Политика

1692