Синдикална понуда
Укупан бр. чланова: 29.443 Активан бр. чланова: 16.585

Независни Синдикат Полиције

Добродошли на сајт Независног синдиката полиције!

То се зове штедња!

Београд - Полиција у Србији је остала ускраћена за милион евра помоћи, јер није усвојила акциони план за спровођење Стратегије полиције у заједници, показало је истраживање Београдског центра за безбедносну политику (БЦБП). Новац који је обезбедила Краљевина Норвешка требало је да буде искоришћен за финансирање рада полиције на превенцији злочина. Ипак, како ни седамнаест месеци пошто је ступила на снагу Стратегија полиције у заједници, администрација није нашла за сходно да усвоји акциони план којим би био јасно дефинисан начин трошења тих средстава, донатори су одлучили да милион евра преусмере у друге сврхе. 0404md_ocp_w380_h300 Саша Ђорђевић, истраживач БЦБП, објашњава за Данас да је разлог за одсуство акционог плана превасходно политичке природе.

- Стратегија је усвојена у априлу 2013. године, понајвише захваљујући новцу који је Норвешка обећала. Али, након тога смо имали најпре реконструкцију Владе, а недуго затим и парламентарне изборе. Такође, превенција злочина није имала приоритет код извршне власти, која се фокусирала на борбу против корупције, наводи Ђорђевић. Према његовим речима, политичке користи од превенције злочина нису толико видљиве, за разлику од хапшења.

- Иако донатори нису временски орочили средства, у самој Стратегији пише да ће акциони план бити усвојен три месеца након што она ступи на снагу. Пошто је прошло седамнаест месеци од усвајања Стратегије, Норвежани су повукли понуду, каже Ђорђевић и додаје да је без акционог плана, Стратегија исувише уопштена и непримењива.

Према истраживању БЦБП, било је покушаја да се усвоји акциони план. Током 2013. године организоване су четири радионице у којима су учествовали представници МУП-а, Министарства финансија, Министарства регионалног развоја и локалне самоуправе, Привредне коморе Србије, Министарства просвете, Канцеларије за људска и мањинска права и Канцеларије за сарадњу са цивилним друштвом. Крајем 2014. године реализована је још једна радионица. Ове радионице су резултовале настанком нацрта акционог плана. Ипак, према мишљењу Саше Ђорђевића, тај план је пун недостатака.

- Исувише је општег карактера. Не постоје квалитативни и квантитативни показатељи за реализацију активности. Нису утврђени рокови до када би требало активности да буду спроведене. Средства за реализацију акционог плана нису утврђена. Нове измене акционог плана планирају се након радионице која је одржана у новембру 2014. године

Извор: Данас

1680