Синдикална понуда
Укупан бр. чланова: 29.443 Активан бр. чланова: 16.585

Независни Синдикат Полиције

Добродошли на сајт Независног синдиката полиције!

Сваки пети полицајац има дијагнозу!

Сваки пети полицајац у Србији има неки психички поремећај! Наиме, према незваничним подацима из МУП-а Србије до којих је дошао „Ало!“, од укупно 47.000 полицајаца у Србији њих око 9.000 има дијагнозу. Иначе, званично интерно истраживање психолога у МУП-у за период од јануара 2011. до јуна 2012, којим је обухваћено 499 полицајаца који су наменски били послати на лекарски преглед, указује на то да готово сви они имају неки психолошко-психијатријски проблем, а поремећаји који се наводе су неуроза, поремећај личности, зависност, психозе... Због тога и не чуди што су последњих месеци међу починиоцима неких од најтежих кривичних дела управо и они који би требало да нас штите. 873982-tanela-2 У вези са последњим у низу таквих тешких кривичних дела помиње се жандарм Александар Раичић из Ниша, који се сумњичи да је са три хица убио дилера Властимира Налића, због чега је и ухапшен. Тек након хапшења откривено је да је Раичић био под присмотром због сумње да узима наркотике, али и због повреде радне дисциплине, због чега је и требало да иде на циљане лекарске прегледе, до којих није дошло.

Чињеница је да би најтежа кривична дела могла да буду предупређена правовременим психолошким проценама. Ипак, питање је колико психолози у МУП-у могу добро да обављају свој посао јер на 47.000 полицајаца ради свега 17 психолога, а чак 10 полицијских управа нема своје психологе. Још гори је податак да је само 6.500 полицајаца, колико их има у главном граду, под присмотром само једног психолога.

- Озбиљни психолошки прегледи запослених никада се нису догодили, већ се полицајци шаљу код психолога тек када проблем постане евидентан. Од јанура 2011. до јуна 2012, 499 људи наменски је послато на прегледе и готово сви су имали неки поремећај. То указује на то да је ситуација крајње озбиљна - наводи наш извор из МУП-а. Он каже да иако је премијер и министар полиције Ивица Дачић почетком године подржао нову платформу о формирању превентивне психолошке службе у МУП-у, све остало само мртво слово на папиру. У тој платформи се предлаже да психолошка служба МУП-а буде централизована, а психолози независни у раду. 873995-tanela - Посебно забрињава статус психолога којима руководећи кадар често сугерише како да пишу своје извештаје - каже наш извор. Још један од проблема је и то што се не води рачуна о томе ко се све прима у службу. Криминолог Златко Николић, који је и виши научни сарадник у Институту за криминолошка и социолошка истраживања, каже за „Ало!“ да то што су жандарми постали главни актери на странама црне хронике указује на то да је направљен погрешан избор припадника те службе. - Тачније, направљен је избор лоших људи, односно људи са лоше изграђеним вредносним системом, а све зато што је допуштен лабав пријем. Сада на површину испливава све оно што је у тој служби лоше. Ти људи, осим војне обуке, нису прошли ниједну другу, што је велики пропуст. Када је именован нови начелник Жандармерије и када је добио ветар у једра, као и служба унутрашње контроле, дошло је до рашчишћавања у тим редовима, али је неопходно да се са тим настави. Неопходно је урадити провере понашања у последњих годину дана, као и разне тестове и друге провере, како за припаднике те, тако и других служби. Исто важи и за руководећи кадар у полицијским службама јер риба смрди од главе - наводи Николић.

Криминолог Добривоје Радовановић такође наводи да је неопходно спроводити контролне прегледе. - Људи који су изложени великој количини стреса знају психички да пуцају. Зато је неопходо радити контроле прегледе - истиче за „Ало!“ Радовановић.

Милорад Вељовић: Нико у полицији није изнад закона Директор полиције Милорад Вељовић изјавио је јуче да ниједан полицајац неће бити заштићен уколико изврши било које кривично дело и да они који крше закон не представљају „огледало полиције“. Он је нагласио да ће стати иза сваког полицајаца који ради часно и поштено, „а то је највећи део полиције и свих организационих јединица у полицији“.

Извор: Ало

1723