Синдикална понуда
Укупан бр. чланова: 29.443 Активан бр. чланова: 16.585

Независни Синдикат Полиције

Добродошли на сајт Независног синдиката полиције!

Стефановић: Интензиван рад на новом закону о полицији

Министарство унутрашњих послова (МУП)интензивно ради на припреми новог закона о полицији, изјавио је данас министар унутрашњих послова Небојша Стефановић. nebojsa-stefanovic-790x454 БЕОГРАД - Министарство унутрашњих послова (МУП)интензивно ради на припреми новог закона о полицији, изјавио је данас министар унутрашњих послова Небојша Стефановић.

Он је навео да су измене постојећег закона предожене како би се у међувремену решили проблеми са којима се у свом раду МУП свакодневно суочава.

Наводећи да је нови закон о полицији у највећој мери припремљен, Стефановић је у Скупштини Србије, на почетку расправе о изменама постојећег прописа, навео да је циљ да се донесе нови свеобухватан закон са решењима која неће бити потребно мењати.

Како је навео, нацрт новог закона ће бити упућен Европској комисији, а након достављања мишљења биће упућен влади, а потом и парламенту где ће бити разматран у редовном поступку.

Поводом појединих критика да је пробијен рок који је најављивао за усвајање новог закона, Стефановић каже да је важно да буде донет квалитетан закон који ће омогућити ефикасност МУП наводећи да је његово усвајање до краја године обавеза из Акционог плана за придруживање ЕУ.

Предожене измене Закона о полицији, навео је Стефановић, у највећој мери доприносе правној сигурности, јер омогућавају ефикаснију организацију МУП и поступање у случајевима пријаве нестаих лица, као и хитно реаговање у ситуацијама повећаног ризика.

Министар је навео да је у МУП-у у току формирање сектора за људске ресуре који треба да допринесе бољој искоришћености постојећих људских капацитета и специјалистичких знања на извршавању задатака.

Предвиђено је, како је додао, и оснивање сектора за међународну сарадњу и стратешко планирање који ће се бавити и планирањем процеса европских интеграција.

Недавни догадаји у Македонији, навео је министар, када су постојале индиције о нарашавању јавног реда и мира и претње теротизмом показали су да је неопходно ангажовање специјалних и посебних јединица у тим ситуацијама те је новим решењима дефинисан начин њихове употребе у таквим ситуацијама.

Стефановић каже да је планирано спајање ПТЈ и САЈ у једну специјалну јединицу, која ће задржати име САЈ, која ће бити носилац борбе против терористичких претњи и суочавати се да најозбиљнијим изазовима, а у којој ће бити они са најбољим резултатима.

Говорећи о предложеном решењу у складу са “Тијаниним законом”, Стефановић каже да је предвиђено да полиција реагује одмах по пријави нестанка лица.

“Припадници МУП и сада када је реч малолетницима почињу истог тренутка потрагу која се не одлаже ни за секунд. Важно је да то постоји као обавеза, а не као добра воља било кога на терену”, каже Стефановић.

Предвђен је и правни основ за безбедносну проверу на основу захтева других органа, навео је Стефановић и додао је то решење ускађено са другим закононима, и да безбедносну проверу коју ће спровести МУП могу затражити на пример детективске агенције, Управа царина, Пореска управа.

Предложене измене закона, како каже, стварају основ за пензионисане одређеног броја запослених у МУП који имају 52 године и најмање 30 година на пословима повећаног ризика, а који немају бенефицирани радни стаж.

Извор: Тањуг

1681