Синдикална понуда
Укупан бр. чланова: 29.443 Активан бр. чланова: 16.585

Независни Синдикат Полиције

Добродошли на сајт Независног синдиката полиције!

Шта треба да радимо кад нам угрозе живот у властитој кући?

Министар унутрашњих послова Александар Вулин рекао је данас да ће предложити министарки правде Маји Поповић да поведе расправу о могућој промени дефиниције нужне одбране.Вулин се огласио поводом случаја у Лебану где је пензионер у својој кући из пиштоља ранио мушкарца који је покушао да га опљачка.

- Човек који је бранио себе и своју непокретну супругу не би смео да због тога буде у затвору. Ако је пуцање у провалника и још уз то млађег, физички снажнијег од пензионера који брани свој живот, онда морам да питам законодавца шта би свако од нас када му буде угрожен живот и част у сопственом дому требало да уради. Нека нам објасне како треба да се понашамо када нам неко провали у кућу и покушава да нас опљачка? Тужилац који је квалификовао пуцање у провалника као убиство у покушају је само следио слово закона и урадио једино што може да уради човек правосуђа све док је овакав кривични закон на снази - изјавио је министар.

Вулин је додао да закони морају да се прилагођавају животу.

- Предложићу министарки правде госпођи Поповић да поведе расправу о могућој промени дефиниције нужне одбране. Закони морају да се прилагођавају животу и када се пишу и доносе морају да поштују принцип правичности. Ићи у затвор због одбране свог дома то једноставно није праведно - поручио је Вулин.

Извор Курир

1204