Синдикална понуда
Укупан бр. чланова: 29.443 Активан бр. чланова: 16.585

Независни Синдикат Полиције

Добродошли на сајт Независног синдиката полиције!

Српски полицајац затражио азил у САД пошто је пријавио шефове

олицијски инспектор Мирослав Којић поднео је кривичну пријаву против шефова у београдској полицијској станици Стари град због сумње да су пет година задржавали део накнаде за запослене и незаконито наплаћивали накнаде за службени ауто. Уплашен за личну и безбедност породице, Којић је затражио азил у САД. Из Полиције и МУП још нема реакције 255x160_97037-Policija_UKP Азил је најчешћа реч која се ових дана чује на телевизији или прочита у новинама. Али, сада не говоримо о избеглицама са Блиског истока или о лажним азилантима са Балкана, већ о београдском полицијском инспектору који је напустио посао и отишао у САД због угрожавања безбедности, како личне тако и чланова породице. О томе шта га је натерало после вишегодишњег рада у полицијској станици Стари град да напусти посао и затражи помоћ у другој држави написао је и у кривичној пријави коју је поднео против својих шефова у тој станици.

ПЕТ ГОДИНА СУМЊЕ: Полицијски инспектор Мирослав Којић је поднео кривичну пријаву против начелника ПС Стари град В. Р., затим командира полицијске испоставе Стари град И. И., шефа одсека за сузбијање општег криминалитета А. М. и шефа Одсека управних послова Б. П. који су били на тим положајима у периоду од 2009. до 2014. године. Како Нови магазин незванично сазнаје, појединци су у међувремену напредовали.

Према његовим наводима, они су оштетили буџет Србије, запослене у МУП-у и полицијску станицу Стари град тако што су у неутврђеном износу од 2009. до 2014. године злоупотребили део додељене новчане награде од по 5.000 динара запосленима, тако што их награђени нису добијали. Он објашњава да су наведени шефови, према одлуци општине Стари град, правили спискове награђених полицијских службеника како би општина обезбедила новчана средства, а да је онда нека "особа од поверења" подизала тај новац.

Неки од запослених нису ни знали да су на списковима за награђивање, додаје Којић у кривичној пријави, па су именовани шефови новац задржавали за себе. У одређеном броју случајева, награђеним полицијским службеницима који су знали да су на списку “изнудама, претњама и мобингом те паре су одузимане и купована су материјално-техничка средства под изговором да су потребна за рад полицијској станици”.

Као "интересантан" пример Којић наводи и да је један од наведених руководилаца у кривичној пријави сам себи годину дана додељивао бонус на плату 20 одсто и тиме отплаћивао кредит, а као разлог наведена су ванредна обезбеђења током месеца.

“Интересантно је да се према правилима службе ванредна ангажовања односе на све или одређен број полицајаца, али нико од њих који су заједно са И. И. били ванредно ангажовани није био награђен истим бонусом”, наглашава се у кривичној пријави. Microsoft Word - final НАКНАДЕ ЗА ПРЕВОЗ: Као један вид злоупотребе Којић наводи и да су појединци користили службени аутомобил, а паралелно, поред свих осталих привилегија које су им дате, добијају и накнаду за превоз од 3.600 динара.

Којић указује да је захтевао списак свих награђених по Закону о доступности информација, али да тај списак није добио... Добио је само налог за претрес стана.... Он у пријави објашњава да је тражио списак пре свега као неко ко је запослен у криминалистичкој полицији и ко је покушао да спречи самовољу шефова...

“Због лоших годишњих оцена, приказивања мене као друштвеног отпада, због директног напада на мене и моју породицу, где ми је вршен претрес породичне куће у којој живим са оцем, мајком, сестром и двоје малолетне деце, где су они доживели стрес јер су се према мојој мајци и мојој деци понашали крајње грубо и непрофесионално, а ја сам осећао неизмерну срамоту од комшија и колега, где су ме сви гледали као криминалца, а без било каквог образложења непосредног старешине...”, истиче Којић разлоге због којих је био приморан да напусти Србију.

Момчило Видојевић, председник Независног синдиката полиције Србије, каже да су за случај Којића чули тек након што је отишао за САД. Он додаје да, како је чуо од адвоката, Којић је као знак да је последњи тренутак да побегне за САД схватио када је урађен претрес породичне куће и након “суптилног” објашњења појединих “колега” да имају добре везе у Центру за социјалну помоћ, који може да се “позабави” и његовом малолетном децом. “Чуо је од појединих колега да му се спрема хапшење”, истиче Видојевић и додаје да је тада одлучио да после вишегодишње борбе одустане и оде за САД.

Независни синдикат полиције Србије, додаје наш саговорник, тражио је и писано да им се доставе спискови награђених, како од ПС Стари град, тако и од општине Стари град. Очекују одговор у наредних неколико дана, а уколико то не буде тако обратиће се и поверенику за информације од јавног значаја.

“Када добијемо спискове и уколико се утврди да јесте онако како је Којић написао у кривичној пријави, предаћемо све тужилаштву – наглашава наш саговорник.

Видојевић каже и да су о овом случају обавестили и Дирекцију полиције, Кабинет министра полиције, Сектор за унутрашњу контролу и Одељење за контролу законитости у раду и да је од њих затражено да се преиспита рад појединаца у ПС Стари град. Он истиче да званични одговор нису добили.

“Да ли ће и на ове пропусте министар и његови сарадници остати неми и неће процесуирати одговорне остаје да се види, али је очигледно да су полицајци, поред суицида, чак почели и под притиском појединаца на руководећим местима да беже далеко ван Србије како би сачували главу”, наглашава председник Независног синдиката полиције Србије.

Извор: Нови магазин

1688