Синдикална понуда
Укупан бр. чланова: 29.443 Активан бр. чланова: 16.585

Независни Синдикат Полиције

Добродошли на сајт Независног синдиката полиције!

СПФ подржава промене у полицији

Смијењени начелници управа МУП-а Србије, СНС тврди да је прича о смјенама завршена.У суботу су званично разријешени дужности сви начелници управа у Министарству унутрашњих послова Србије, чију смјену је дан раније наредио премијер Александар Вучић.

Директор полиције Милорад Вељовић привремено ће бити на челу Управе криминалистичке полиције, а замјеници досадашњих начелника долазе на чело других полицијских управа.

Након сједнице Предсједништва Српске напредне странке (СНС), потпредсједница странке Јадранка Јоксимовић казала је: ''Нисмо као странка заинтересовани да постављамо страначке људе.''

Вучић је страначким колегама објаснио да смјена свих начелника МУП-а није утицала на сигурносни систем државе.

Информације цуриле криминалцима

Начелници су смијењени јер је, како је навео државни врх, установљено да информације цуре ка криминалним групама и да борба против организованог криминала није ефикасна.

За СНС, прича о смјенама у полицији је завршена. Све промјене, како објашњавају, у оквиру су реформи неопходних због европских интеграција, јавља репортер Ал Јазеере Марко Суботић.

''То није никаква политизација било којег процеса. То је процес који је требало да започне одавно, није започет и ми сматрамо да је време да се тај процес започне и да независно од појединаца градимо институције и механизме који ће грађанима уливати поверење'', рекла је Јоксимовић.

Свих седам полицијских управа остало је без својих начелника. Најприје су прије три седмице смијењена два начелника, а јуче, на захтјев предсједника и премијера Србије још петорица.

Полицијски синдикат подржава ову одлуку.

''Промене генерала требало би да донесу бољу борбу против корупције и криминала у држави. Министар је легално изабран од стране апсолутне већине народа, изабран на ту одговорну функцију и ми му дајемо пуну подршку у свим коренитим променама у МУП-у, које доприносе бољитку у МУП-у и самој држави'', рекао је Веселин Николић из синдиката Социјално-полицијски фронт.

Хитна смјена полицијских генерала отворила је, како сматра Саша Ђорђевић из Београдског центра за безбедносну политику, бројна питања, а да при томе нису потпуно јасни разлози промјена у врху МУП-а.

''Суштински, смењивањем самих тих полицајаца не решавају се системски проблеми у полицији, а то су, пре свега, управљање људским ресурсима. Други је да се ојача унутрашња контрола, како би се избегло да се дешава оно што се дешавало и да се изврши деполитизација полиције'', рекао је Ђорђевић.

Смијењени начелници полиције су годинама били на тим положајима. Неки из времена владе Војислава Коштунице, док је један дио дошао на позицију 2008, када је бивши премијер Ивица Дачић именован за министра полиције.

Познаваоци прилика у полицији истичу да српским службама сигурности недостаје професионализација, а то показује и истраживање које је провео београдски центар. ''Постоји једна занимљива ствар везана за целу ову причу. Што се дешава у протеклих неколико дана јесте да су руководиоци ти који на неки начин урушавају систем у самој полицији. Такав став имају и полицајци и сами грађани'', каже Ђорђевић.

Смијењени начелници бит ће постављени на нове позиције у полицији у складу са највишим генералским чином.

Извор: Al Jazeera

1740