Синдикална понуда
Укупан бр. чланова: 29.443 Активан бр. чланова: 16.585

Независни Синдикат Полиције

Добродошли на сајт Независног синдиката полиције!

СПФ: Не спремамо државни удар и нисмо криминалци

Београд - Представници Социјално полицијског фронта (СПФ) истакли су данас да су смешне и тужне оптужбе да они изазивају државни удар и поручили да неће дозволити да се "сврставају у исти кош са криминалцима" "И та теза, да смо ми у некој спрези са представницима полицији против којих се воде неки поступци је смешна и тужна, ја позивам јавно министра полиције да нам свима закаже полиграфско тестирање. Нећемо дозволити да нас стављају и исти кош са криминалцима", рекао је представник СПФ и председник Синдиката српске полиције Глишо Видовић. Додао је да је српска полиција у служби народа и да никоме не пада на памет да руши систем. Видовић и његове колеге су на конференцији за новинаре у Београду, навели да су само послали допис министру полиције Небојши Стефановићу у којем траже хитан састанак на којем би разговарали о "горућим проблемима".

"Уместо одговора и позива на састанак, доживели смо прави шок где су у медијима освануло да неколицина људи жели да изазове државни удар. Ми нисмо неколицина људи него људи који представљају 30.000 чланова", рекао је председник Независног синдиката полиције Веселин Николић.

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић у четвртак, 18. јуна да саопштење СПФ-а види као "озбиљну претњу држави и покушај да се изазове хаотично стање у друштву" јер се, како је навео у саопштењу упозорава да може да дође до нагомилавања незадовољства које неће моћи да се контролише. Представници СПФ су навели да су њихови захтеви исти већ годинама, али да се до сада нису испуњавали. Они траже исплату од 10.000 динара по сваком запосленом, наплату трошкова доласка на посао која им нису исплаћени у последњих девет месеци, као и обезбеђивање униформи.

"Наши захтеви су легитимни и препознатљиви. Јавност зна да ми не купујемо, већ шијемо униформе, да полиција иде гола и боса на улици, а паре су обезбеђене, па где су паре", упитао је председник Синдиката српске полиције Глишо Видовић. Он је навео да још није формирана радна група која би се написао нови колективни уговор о раду, нити је донет акт о процени ризика. Указао је да је у последњих десет година самоубиство извршило 150 полицајаца, а да у полицији нема психолошке службе. "Морам да кажем и да је поступање полиције према грађанима и криминалцима врло осетљива тема, јер немамо уређени правни систем, због чега се поједини припадници полиције суздржавају да иду на интервенције како не би сутра били суспендовани или се нашли на суду", казао је Видовић. Представници СПФ су навели да ће инсистирати да се настави социјални дијалог са министром Стефановићем, односно са представницима које он одреди.

Извор: Дневни лист Данас

1723