Синдикална понуда
Укупан бр. чланова: 29.443 Активан бр. чланова: 16.585

Независни Синдикат Полиције

Добродошли на сајт Независног синдиката полиције!

Спасиоци прелазе у Дирекцију за ванредне ситуације

Нова дирекција објединиће Сектор за ванредне ситуације и Канцеларију за помоћ поплављенима. – Нико неће остати без посла. poplava--------foto-TANJUG,--RADE-PRELIC Већа безбедност грађана и више новца за реаговање у случају елементарних непогода очекују се од 1. јануара 2016. када би требало да почне да ради Дирекција за управљање ризиком и ванредним ситуацијама. Ново владино тело објединиће рад МУП-овог Сектора за ванредне ситуације (СВС) и Канцеларије за помоћ и обнову поплављених подручја. Све ово предвиђено је нацртом закона о смањењу ризика од елементарних и других непогода и управљању ванредним ситуацијама.

Како за „Политику” открива Предраг Марић, начелник СВС-а, око 4.200 запослених, којима је он сада шеф, од којих је 3.200 спасилаца и ватрогасаца, прећи ће из полиције у дирекцију. Новим решењем нико из СВС-а неће остати без посла, нити ће се положај ватрогасаца и спасилаца променити, уверава Марић. Они ће задржати бенефицирани радни стаж, положај и примања. Празног хода у функционисању службе и раду њених припадника неће бити, а технички прелазак из МУП-а, каже наш саговорник, биће „безболан”: ватрогасци и спасиоци користиће постојеће ресурсе.

Седиште нове службе биће у једној од зграда Министарства одбране, где ће се налазити и оперативни центар. О тачној локацији наш саговорник није хтео да говори док то не буде потврђено закључком владе.

Упитан колико ће нови закон и дирекција да коштају државу, Марић одговара да додатних трошкова неће бити.

„Позиција будуће службе је таква да ће много лакше долазити до донатора и међународне помоћи, него што то чини Сектор за ванредне ситуације. МУП је механизам са огромним бројем запослених и великим потребама, а ми смо скупа служба. Наше најјефтиније возило са најосновнијом опремом кошта 150.000 евра. Као владино тело, дирекција ће бити непосредни корисник државног буџета, а имаће и иностране донације. Тако ће бити континуирано финансирана сва три кључна сегмента – превенција, реаговање и обнова, што нам је протеклих година највише недостајало”, тврди Марић, који први пут у јавности, за наш лист, говори о новом закону и дирекцији.

Држава ће тако у погледу превенције, реаговања и управљања ванредним ситуацијама бити ефикаснија, оцењује Марић.

„Унутрашња структура будуће службе биће знатно промењена. Систематизацијом је предвиђен инспекцијски надзор. Он подразумева налагање и прекршајне пријаве. Предвиђено је и шест организационих јединица – за превенцију, реаговање, логистику, међународну сарадњу, финансије и обнову, као и знатно мањи број руководећих радних места”, каже Марић.

То значи, наводи наш саговорник, да ће у ситуацијама поплава какве су нас прошле године задесиле, спасиоци имати довољан број чамаца и возила, а у случају пожара, земљотреса и спасавања из рушевина – довољан број људи, одговарајућу опрему и брже ће стизати на лице места.

„Спасиоци и ватрогасци морају да буду безбедни да би помогли другима. То је пут којим Србија кривудаво иде од 2005. године”, закључује Марић.

Марко Благојевић на челу нове дирекције?

Предраг Марић се нада, како каже, да ће први човек Дирекције за управљање ризиком и ванредним ситуацијама, бити Марко Благојевић, садашњи директор Канцеларије за помоћ и обнову поплављених подручја.

„Волео бих да Благојевић буде на челу дирекције, а да му ја помажем. Није реч о служби по мери једног или другог, већ по мери Србије и сујете су у том случају споредна ствар”, оцењује Марић.

Благојевић: Србија је безбеднија него прошле године

У изјави новинарима после представљања нацрта закона о смањењу ризика од елементарних и других непогода и управљању ванредним ситуацијама на скупу поводом обележавања Међународног дана смањења ризика од катастрофа, Марко Благојевић је рекао да је ситуација у Србији данас боља него у мају прошле године, али да још није безбедна ни сигурна.

„Пред нама је рад на уређењу система који треба да допринесе управљању ризицима и учини нас отпорнијим да спречимо штету насталу дејством природе”, напоменуо је Благојевић.

Он очекује да ће се нацрт закона убрзо наћи у скупштинској процедури, као и да ће бити усвојен до краја године. То би омогућило да нова дирекција почне са радом од нове године.

Извор: Политика

1680