Синдикална понуда
Укупан бр. чланова: 29.443 Активан бр. чланова: 16.585

Независни Синдикат Полиције

Добродошли на сајт Независног синдиката полиције!

Синдикати: У штрајку 67 одсто школа у Србији

Председник Синдиката радника у просвети Србије Слободан Брајковић изјавио је данас да у штрајку започетом у понедељак учествује укупно 1.058 основних и средњих школа у Србији, што је, према његовим речима, око 67 одсто школа. skola 3 "Ако одбијемо око 350 специјалних школа, значи у штрајк је ушло 67 одсто школа", рекао је Брајковић у Краљеву на трибини "Куда иде српско образовање" и додао да је то око 75 одсто запослених.

Председник ГСПРС "Независност" Томислав Живановић рекао је да је увођење бележништва коштало Србију око 95 милиона евра, а да Влада Србије покушава да "уштеди око 100 милиона евра доводећи на руб пропасти око 100.000 људи из просвете".

"То је апсурдна ситуација јер је омогућено да 100 или 200 људи енормно зарађује. Онда не могу да прихватим ситуацију ''живи

лошије да би ти било боље''. То личи на религију", рекао је Живановић.

Чланица Председништва Синдиката образовања Србије Ðурђица Црвенко је истакла да платне групе могу да се уводе само ако се примене на цео јавни сектор, а то, како тврди, никоме неће одговарати.

"У нашим коефицијентима је садржан и регрес и топли оброк, а многи у јавним службама то добијају мимо плате. Тако да нисмо у равноправном положају", рекла Црвенко.

Председник Уније синдиката просветних радника Србије Драган Матијевић сматра да су просветни радници, осим тешког положаја у којем се налазе, изложени и великој манипулацији.

"Зато не треба јавност да чуди зашто се догађају инциденти. Зашто је претучен декан ФПН или зашто су деца претукла Рашу Попова. Бојима се да ће нам се ти догађаји често збивати, због таквог односа државе према просветним радницима", рекао је Матијевић.

Представници четири синдиката просветних радника поручили су још да је штрајк просветара тек почео и да "не треба нико да очекује да ће се тек тако завршити", истичући да очекују састанак са премијером Србије Александром Вучићем.

Поред домаћина из Краљева скупу су присуствовали и просветни радници из Крушевца, Чачка, Крагујевца, Врњачке Бање, Александровца, Бруса, Трстеника, Цхићевца, Варварина.

Извор: Пресонлине

1687