Синдикална понуда
Укупан бр. чланова: 29.443 Активан бр. чланова: 16.585

Независни Синдикат Полиције

Добродошли на сајт Независног синдиката полиције!

Симић оптужен за „уклањање” 400 пријава за прекршаје

Полицијски генерал терети се да је налагао запосленима у управи на чијем се челу налазио да не подносе пријаве против одређених људи који су кршили саобраћајне прописе.

Треће основно тужилаштво у Београду подигло је оптужницу против некадашњег начелника Управе саобраћајне полиције генерала Драгише Симића, сазнаје „Политика”. Симићу се на терет ставља кривично дело злоупотребе службеног положаја за које је запрећена казна затвора до пет година.

[caption id="attachment_11179" align="alignnone" width="700"]9.5.2012.Beograd ; Palata Srbije; Dragissa Simich ; General policije Foto: Zoran Krssljanin 9.5.2012.Beograd ; Palata Srbije; Dragissa Simich ; General policije
Foto: Zoran Krssljanin[/caption]

Према сазнањима нашег листа, тужилаштво терети генерала Симића да је од 2011. до 2014. године, искоришћавањем службеног положаја, налагао запосленима у управи на чијем се челу налазио да не подносе пријаве против одређених људи који су направили прекршај, односно да против њих не подносе захтеве за покретање прекршајног поступка.

– Као начелник Управе саобраћајне полиције, Симић је од запослених захтевао и да одустану од већ поднетих пријава – наводи „Политикин” саговорник и додаје да је током истраге, тужилаштво „открило” око четири стотине оваквих предмета.

Према његовим речима, истражни органи разматрали су могућност да поступак против генерала Симића пређе у надлежност вишег тужилаштва, али то није било могуће јер није могло да се утврди колика је штета настала с обзиром на то да неки од прекршајних поступака по налогу генерала нису покренути, а у некима је дошло до застаре.

Према информацијама које су медији раније објавили, док се налазио на челу Управе саобраћајне полиције МУП-а Србије, Симић је „склањао” прекршајне пријаве писане против појединих естрадних личности, политичара и спортиста, односно већ написане пријаве није прослеђивао надлежном суду.

Име генерала Симића нашло се на ступцима црне хронике и крајем 2012. године када се његов возач аутомобилом превише приближио колони председника Томислава Николића, а већи инцидент избегнут је захваљујући брзој интервенцији људи из председниковог обезбеђења. Николић је био на путу за Бајчетину када се на ауто-путу код Смедерева возач Драгише Симића, који тада није био џипу, превише приближио колони. Симићев возач демантовао је касније да је дошло до овог инцидента.

Драгиша Симић је у Министарству унутрашњих послова почео да ради 1990. а годину дана касније распоређен је на место саобраћајног полицајца у СУП-у Приштина. У истом секретаријату постаје вођа сектора 1998. године, а на место начелника Управе за саобраћајну полицију МУП-а Србије постављен је у јануару 2010. Смењен је четири године касније.

Почетком 2012. године министар полиције Ивица Дачић унапредио је у чин генерала Драгишу Симића, тада начелника Управе саобраћајне полиције, након његовог личног учешћа у акцији хапшења криминалаца који су украли слику Пола Сезана, процењену на око сто милиона евра. У потеру се, наводно, укључио након позива Родољуба Миловића, начелника УКП.

Извор: Политика

1690