Синдикална понуда
Укупан бр. чланова: 29.443 Активан бр. чланова: 16.585

Независни Синдикат Полиције

Добродошли на сајт Независног синдиката полиције!

Против полицајаца стотине пријава

ЕУ од српске полиције очекује да унапреди борбу против корупције у својим редовима. Предвиђа се и провера имовине руководилаца међу чуварима реда.

САМО четири одсто грађана Србије мисли да у полицији нема корупције, показало је у четвртак представљено истраживање Београдског центра за безбедносну политику "Процена интегритета полиције", под покровитељством ЕУ. dru-04-policija_620x0 Борба против корупције у полицији "на мети" је Европске комисије, јер је полиција у Извештају о скринингу за поглавље 23 идентификована као посебно осетљива област. У последњих пет година против полицијских службеника због коруптивних радњи просечно је покретано око 130 кривичних пријава годишње - каже Саша Ђорђевић, координатор пројекта.

Он додаје да је истраживање јавног мњења из јула показало да грађани Србије имају у региону најнижи ниво поверења у полицију, а да просечног полицајца, кога свакодневно срећу на улици, виде као дрског, безобразног и необразованог. Повећање транспарентности рада полиције могао би да буде главни алат да се ојача интегритет полиције, повећа њен легитимитет и поврати поверење грађана.

НЕЗАПОСЛЕНИ КРИМИНАЛИСТИ НА евиденцији Националне службе за запошљавање пријављено је 105 криминалиста без посла, од чега 24 официра полиције, 50 дипломираних криминалиста и 10 са мастером. На списку је један магистар криминалистике и један доктор наука. - Нови Закон уводи нове антикорупцијске мере, као што је провера имовине полицајаца на руководећим позицијама и успостављање делотворног система управљања људским ресурсима - додаје Ђорђевић.

Занимљиво је да МУП од свих републичких органа добија највећи број захтева за приступ информацијама од јавног значаја. Поверенику је лане стигао 2.561 захтев и уложено је 310 жалби, што је више него годину пре тога (1.867 захтева, 237 жалби).

Транспарентност, по мишљењу БЦБП, посебно је важно успоставити у истрагама које се односе на рад полицајаца, а једна од могућности јесте и успостављање грађанског механизма за надзор кривичних истрага. У Хрватској тако постоји Веће за грађански надзор над применом појединих полицијских овлашћења, а у Црној Гори Савет за грађанску контролу рада полиције.

Извор: Новости

1687