Синдикална понуда
Укупан бр. чланова: 29.443 Активан бр. чланова: 16.585

Независни Синдикат Полиције

Добродошли на сајт Независног синдиката полиције!

Прислушкивали 49 колега

Београд - Сектор за унутрашњу контролу МУП-а Србије (СУК) је у 2015. години надлежним тужилаштвима поднео укупно 168 кривичних пријава, што представља повећање од 13,5 одсто у односу на претходну годину. Пораст броја поднетих кривичних пријава „пратио“ је и пораст броја пријављених, тако да је кривичним пријавама које је 2015. године поднео СУК, обухваћено 173 полицијских службеника и 65 грађана, наводи се у годишњем извештају о раду Сектора унутрашње контроле МУП-а. Кривичним пријавама које је СУК поднео током прошле године обухваћено је 335 кривичних дела, од којих су најзаступљенија примање мита (111) и злоупотреба службеног положаја (86). mup_ocp_w380_h180 „Највећи број кривичних пријава је резултат самосталног рада полицијских службеника СУКа, а свега неколико пријава је поднето у сарадњи са подручним полицијским управама“, наводи се у извештају. Кривичне пријаве су поднете против 31 руководилаца, што је незнатно повећање у односу на претходну годину.

„Полицијски службеници СУК-а су у 2015. години применили посебне доказне радње према укупно 82 лица. Тајни надзор комуникација примењен је према 49 лица, док је мера тајног праћења и снимања примењена према 63 лица. Доказна радња симуловано давање мита, примењена је према укупно четири лица“, стоји у извештају Сектора унутрашње контроле.

Због пропуста и неправилности у раду које су полицијски службеници СУК-а утврдили приликом вршења провера, СУК је током 2015. године предложио да се предузму дисциплинске мере према 259 полицијских службеника.

Према речима Саше Ђорђевића, истраживача Београдског центра за безбедносну политику, објављивање извештаја о раду Сектора унутрашње контроле представља добар сигнал јер се повећава транспарентност, али и знање јавности о томе шта Сектор ради, пошто грађани и нису сигурни чиме се заиста бави. Како наводи, остали делови полиције би требало да се угледају на Сектор.

- Из извештаја се јасно види који су проблеми у раду Сектора унутрашње контроле. И даље је слаба сарадња Сектора са подручним полицијским управама у Србији, због чега је највећи број поднетих кривичних пријава резултат самосталног рада Сектора. То није добро јер јачање интегритета полиције је задатак свих у МУП-у сматра Ђорђевић.

Посматрајући извештај, Ђорђевић истиче да и даље не постоје довољни капацитети за примену посебних доказних радњи, као што је прислушкивање.

- Сектор позајмљује опрему од криминалистичке полиције, што није добро, јер он мора да буде независан у свом раду како би сузбијање корупције било ефикасније и отклонили ризици од цурења информација тврди Ђорђевић.

Као проблем у раду Сектора, он наводи и смањење броја запослених, пошто је „немогуће да 82 особе контролишу више од 40.000 запослених, посебно имајући у виду лошу сарадњу са подручним управама“.

- Плави зид ћутања остаје и даље проблем јер највећи број информација о незаконитом понашању полицајаца Сектор добија од грађана, а познато је да су најкориснији они подаци о корупцији који долазе из саме полиције каже Ђорђевић.

Извор: Данас

1678