Синдикална понуда
Укупан бр. чланова: 29.443 Активан бр. чланова: 16.585

Независни Синдикат Полиције

Добродошли на сајт Независног синдиката полиције!

Полиција више не може да забрани скупове који подстичу насиље и мржњу; МУП: Од сутра јавна расправа

Пријављивање скупова полицији више није обавезно и Министарство унутрашњих послова нема могућност да превентивно делује и забрањује скупове којима се подстичу насиље и мржња, упозориле су данас невладине организације. 397163_hapsenje-huligana-04rasfoto-robert-getel_f У саопштење Координационог одбора организација цивилног друштва за мониторинг председавања ОЕБС-у наводи се да је таква ситуација потенцијално опасна по јавни ред, мир и безбедност људи, али и за остваривање слободе окупљања.

Координациони одбор је подсетио да је пре тачно шест месеци, 9. априла 2015. године Уставни суд објавио одлуку по којој Закон о окупљању грађана из 1992. године није у сагласности са Уставом.

МУП: Интензивно радимо на новом закону о јавном окупљању Министарство унутрашњих послова већ неколико месеци интензивно ради на изради новог текста закона о јавном окупљању и у том периоду консултоване су најрелевантније институције, а тразено је и мисљење Европске комисије и Венецијанске комисије. Завршено је усаглашавање коначног текста и сутра званично почиње јавна расправа о новом Нацрту закона о јавном окупљању. Очекујемо да ће се коначни предлог закона врло брзо наћи на дневном реду Народне скупштине, а након усвајања Србија ће добити једно квалитетније и свеобухватније законско решење.

"Објављивање и ступање на снагу ове одлуке одложено је за шест месеци, како би се властима пружила још једна шанса да израде и усвоје нов закон. Међутим, до данас, Народна скупштина није добила од овлашћених предлагача, Владе Републике Србије, пре свих, предлог закона", наводи се у саопштењу.

Невладине организације поново су позвале власти да хитно приступе решавању овог питања, које је као битно препознато и у оквиру поглавља 23, поштујући одлуку Уставног суда, смернице ОЕБС-а и достигнуте међународне стандарде.

У Координационом одобру су Комитет правника за људска права, Хелсиншки одбор за људска права у Србији, Центар за истраживање јавних политика, Форум за етничке односе и Фонд за хуманитарно право.

Извор: Блиц

1671