Синдикална понуда
Укупан бр. чланова: 29.443 Активан бр. чланова: 16.585

Независни Синдикат Полиције

Добродошли на сајт Независног синдиката полиције!

Полиција у штрајку, синдикати зову министра на разговор

БЕОГРАД - Представници пет полицијских синдиката који су од петка у штрајку позвали су данас министра унутрашњих послова Небојшу Стефановића да , како су рекли, "смогне снаге" и седне за сто да разговара о њиховим захтевима. Демантовали су тврдње МУП да је у штрајку свега пет одсто запослених и изнели податак да штрајкује више од 80 одсто запослених у МУП, а у неким полицијским управама и 100 одсто, уз поштовање минимум процеса рада. ...

nezavisni-sindikat-policije-strajk_660x330

Председник Независног полицијског синдиката Србије Момчило Видојевић рекао је да и полицијске депеше из подручних управа, које се три пута дневно шаљу у МУП, говоре о томе да је више од 80 одсто запослених у штрајку.

Он је упозорио на велике притиске којима су на терену изложени полицајци у штрајку и позвао Стефановића на телевизијски дуел и да супротставе аргументе због изјава да се као председник синдиката бави политиком и да је, како је рекао, "срамота за полицију".

"Поручујем му да је том изјавом повредио моје полицијско и људско достојанство, и да није компетентан и не може да процењује ко представља срамоту за полицију... Позивам га да ми се јавно извини и да поднесе оставку", изјавио је Видојевић.

Правни саветник Независног полицијског синдиката се осврнуо на јучерашњи случај пребијања Андреја Вучића током одржавања Параде Поноса у Београду. Он је рекао да се на основу видео снимка може видети да је у питању прекомерна употреба силе и да се то ничим не може оправдати без обзира на понашање Андреја Вучића и осталих који су били у његовој пратњи.

Чланови пет полицијских синдиката ступили су у штрајк јер траже обнављање посебног колективног уговора који је истекао пре два дана, исплату путних трошкова за одлазак и долазак на посао у последњих 13 месеци, као и да запослени у МУП-у буду изузети од најављеног смањења плата у јавног сектору.

Члан Председништва Независног полицијског синдиката Веселин Николић је рекао да је било много притисака на полицајце који су у штрајку, посебно у великим полицијским управама - београдској и новосадској. Он је оценио да још није касно да се разговара са министром и да се реше проблеми у полицији.

Представник синдиката ватрогасаца Душан Нинков је рекао да је 95 одсто њихових чланова у штрајку објаснивши да се то не види јер се поштује минимум процеса рада, односно излази се на терен када је потребно.

По Закону о полицији, они који су у штрајку поштују минимум процеса рада, односно излазе на интервенције када је угрожена безбедност грађана и имовине, што је био случај током одржавања Параде поноса, док радикализација штрајка подразумева даље смањење обима посла, протесте на улици.

Представници полицијских синдиката најавили су да ће током трајања штрајка, који је почео 26. септембра безбедност грађана и имовине бити обезбеђена док су саопштење о евентуалном начину радикализације обуставе рада најавили за следећу конференцију за новинаре.

Полицијски синдикати траже продужења Посебног колективног уговора до потписивања новог, исплату заосталих накнада за долазак и одлазак са рада, исплату јубиларних награда као и гаранције да се на запослене неће примењивати додатно смањење плата.

Штрајку су се осим чланова Независног синдиката полиције прикључили и чланови Синдиката српске полиције, Независног полицијског синдиката Србије, Синдиката ватрогасаца, као и Синдиката уједињене полиције.

Извор: РТВ

1719