Синдикална понуда
Укупан бр. чланова: 29.443 Активан бр. чланова: 16.585

Независни Синдикат Полиције

Добродошли на сајт Независног синдиката полиције!

Полиција некад одмах да реагује

Нови Сад - Полиција би требало да процени озбиљност пријаве о несталој особи и у складу са тим одмах да реагује, а не да чека законских 48 сати, сматра Бељански.

72188463253f326f608bc1752208894_368x245

Полиција би требало да уме да процени озбиљност пријаве о несталој особи и да на основу тога у појединим случајевима одреагује одмах, а не након законских 48 сати од нестанка особе, што је сада случај у Србији, изјавио је данас новосадски адвокат Владимир Бељански.Бељански је за Радио-телевизију Војводине рекао да је добродошла свака иницијатива за промену законских решења коју покрену грађани, како би се правни систем усавршио, као што је актуелна иницијатива на друштвеним мрежама за доношење "Тијаниног закона". 

Након недавног убиства Тијане Јурић у Бајмоку покренута је иницијатива за измену Закона о полицији, према којој полиција не би чекала да прође рок од 48 сати како би почела потрага за несталом особом, већ би се у потрагу кренуло одмах по пријави нестанка. 

"Полиција би код нестанка особа требало да реагује раније, али је немогуће да код сваког нестанка полиција буде максимално покренута и да сваки, чак и намерни одлазак детета од куће, третира као отмицу или киднаповање. То би у потпуности онемогућило рад полиције", рекао је Бељански. 

С друге стране, додао је он, полиција би требало да у потпуности промени приступ том проблему и да процени када се ради о озбиљној пријави и када се мора реаговати одмах. 

"Полиција мора имати различит приступ код оваквих ствари, а не да има генерални принцип реаговања након 48 сати", оценио је Бељански.

Извор: Б92
1701