Синдикална понуда
Укупан бр. чланова: 29.443 Активан бр. чланова: 16.585

Независни Синдикат Полиције

Добродошли на сајт Независног синдиката полиције!

Полиција хапси, а тужилаштво пушта кријумчаре

Правосудни органи ретко одређују притвор за трговину људима. Пријаве иду у редовном поступку, па се враћају "уносном бизнису". novosti1 ПОЛИЦИЈА и војска су од почетка године ухапсиле велики број кријумчара људи међу којима је највећи број оних који су повратници у чињењу разних кривичних дела. Додатни проблем је и што пријаве против ових криминалаца иду у редовном поступку, па се они враћају "уносном бизнису" убрзо након што "падну".

То се догодило и после недавног хапшења Лазаревчанина Александра Р. (26) који је приведен последњи пут пре три недеље у атару између зајечарских села Браћевац и Шипиково. У његовом возилу откривена су два Авганистанца. Са новом кривичном пријавом приведен је основном јавном тужиоцу у Зајечару. Пуштен је да се брани са слободе, иако је вишеструки повратник у чињењу ових, али и других кривичних дела.

Идентична ситуација поновила се и са полицијским "старим знанцима" Београђанима Предрагом Т. (35) и Александром Р. (29). Они су последњи пут ухапшени 4. августа ове године у селу Звонце, код Бабушнице. У два њихова комбија пронађен је, укупно, 51 илегални мигрант. Било је ту 34 држављана Авганистана, 16 Пакистанаца и један Иранац. Приведени су са кривичном пријавом Основном јавном тужилаштву у Пироту. После њиховог испитивања, одлучено је и да се овај двојац кријумчара брани са слободе.

У селу Трнава код Прешева ухапшен је Орхан Х. (29) и то са групом илегалних миграната. Са кривичном пријавом предат је надлежном тужиоцу у Врању. Основни суд у Врању, после саслушања, пустио је Орхана Х. на слободу. Иста судбина "задесила" је и Мирослава С. (38) из Београда. Он је пре седам дана заустављен и ухапшен код наплатне рампе "Наис". У његовом комбију је пронађено 26 илегалних миграната. Са кривичном пријавом предат је Општинском јавном тужилаштву у Нишу. Судија основног суда одлучио је да га после саслушања пусти на слободу. Он је, иначе, вишеструки повратник у чињењу кривичних дела. novosti2 Ово су само неки од најдрастичнијих примера. Иначе, заједничке патроле војске и полиције су од јула ове године поднеле укупно 25 кривичних пријава против кријумчара људи. Реч је о 13 држављана Србије, шест држављана Бугарске, четири Пакистанца и два Авганистанца. Они се терете за недозвољени прелазак државне границе и кријумчарење људи.

ОБУКА У ШКОЛАМА

ПРОШЛЕ године откривено је 40 жртава трговине људима, због тога ће у октобру у 300 школа почети обука запослених како би се та појава на време открила и спречила.

- У највећем броју откривених случајева, реч је о сексуалној експлоатацији, затим о принудном просјачењу, присиљавању на извршење кривичних дела, принудном браку, а био је и један случај принудног усвајања - рекао је Александар Вулин, министар за рад.

Према његовим речима, ове године очекује се да ће тај број бити и већи, пошто је до данас пријављено 29 особа које су предмет могуће трговине људима, нажалост, са потпуно истим кривичним делима. (Ј.Ж.С.)

Извор: Новости

1677