Синдикална понуда
Укупан бр. чланова: 29.443 Активан бр. чланова: 16.585

Независни Синдикат Полиције

Добродошли на сајт Независног синдиката полиције!

ПОДНЕТА ПРВА ТУЖБА ПРОТИВ НАТО У СРБИЈИ: Полицајац оболео од саркома тражи одштету од 100.000 евра!

Прва тужба против НАТО алијансе у Србији због бомбардовања осиромашеним уранијумом 1999. године, због којег су многи грађани оболели од рака, поднета је данас у 11 часова Вишем суду у Београду.

Тужбу је поднела адвокатска канцеларија "Алексић" из Ниша у име пензионисаног полицајца из Београда, који је боравио на Косову и Метохији током бомбардовања, а који је касније оболео од канцера, како тврди, управо из тог разлога.

- Поднели смо тужбу против НАТО пакта ради накнаде материјалне и нематеријалне штете коју су претрпели наши грађани, као последица бомбардовања. Током ваздушних напада на државу 1999. године је изручено 15 тона бомби са осиромашеним уранијумом, а висе хиљада људи оболело је од канцера. Више од четири године смо радили на овим тужбама уз консултације са светским експертима, од којих смо добили пуну подршку. Наши вештаци доказали су везу између саркома, од кога је оболео овај полицајац, и јонизујећег зрачења из осиромашеног уранијума. Тужбени захтев смо поднели у износу од 100.000 евра због високих судских такси - казао је за Курир адвокат Срђан Алексић и додао да постоји предлог да се све реши медијацијом, али и да НАТО очисти територију од заостале муниције:

- Виши суд сада има шест месеци да достави ову тужбу седишту НАТО у Бриселу, а уколико Виши суд одбије нашу тужбу, у шта сумњам, онда ћемо правду тражити у Стразбуру. Право на живот и здравље мора бити изнад свега! Наши судови сада морају достојанствено и храбро да стану у одбрану права на живот својих грађана. За сада имамо 2.300 захтева грађана који желе да туже НАТО. Број ће сигурно бити већи, тако да морамо све то да објединимо и уобличимо како би доказали оно што већ јесу моје колеге из Италије, а то је присуство тешких метала код оболелих. То је директан показатељ да су оболели од осиромашеног уранијума. Адвокат Фјоре Татаља из Италије је доказао да је 70 војника оболело из овог разлога. Нишка адвокатска канцеларија "Алексић" ће финансирати првих пет такси пред нашим судовима у Новом Саду, Београду, Нишу, Крагујевцу и Врању. У Италији се ове таксе нису наплаћивале, док код нас имају високу цену, па ће се адвокати залагати да се у оваквим случајевима не наплаћују ни код нас.

-100 хиљада евра тражи се као одштета у првој тужби против НАТО у Србији
-2.300 захтева за тужбу против Нато има тренутно
-70 италијанских војника је доказано оболело од осиромашеног уранијума

Извор Курир

1447