Синдикална понуда
Укупан бр. чланова: 29.443 Активан бр. чланова: 16.585

Независни Синдикат Полиције

Добродошли на сајт Независног синдиката полиције!

Плате смањити 25%, а пензије 20%

Београд -- Унија послодаваца Србије сматра да плате у јавном сектору морају да се смање за 25 одсто, а пензије за 20 процента да би смањење имало ефекта, каже Гргуревић

90081779853baef5dd46d4567854564_640x472

У дебати о учиницима Владе Србије у првих 100 дана коју је организовала Балканска новинарска истраживачка мрежа (БИРН), Славенко Гргуревић који је члан Уније је истакао да послодавци траже и знатно шмањење намета на плате са садашњих 65 на 40 одсто.

"Уколико тога (смањење плата, пензија и намета на рад) не буде било, бојим се да ће, без призивања армагедонског сценарија, крајем ове године или у првом тромесечје наредне године, бити врло, врло лоше", рекао је Гргуревић. 

Да је привреди непоходно смањење намета на плате, истакла је и директорка за регулаторну реформу у Националној алијаси за локални економски развој (НАЛЕД) Јелена Бојовић. 

Она је рекла да привреда тражи да се уведе прогресивно опрезивање зарада и да се порез на најниже зараде укине или смањи. 

"То би имало значајан ефекат на привреду и на запошсљавање и превођење радника који раде на црно или у сивој економији у легалне токове - да буду пријављени и да бар остварују право на здравствено осигурање, а да се држава просто одрекне пореза на зараде, пре свега на најниже плате", рекла је она. 

Говорећи о прогресивном опрезивању плата, Бојовићева је истакла да то "постоји свуда у свету" и да је разлика у висини оптерећења између најниже и највише плате у Србији 1,2 одсто, а у развијеним земљама 17 или 18 одсто. 

Члан Уније послодаваца Србије Славенко Гргуревић је рекао и да је неликвидност у привреди "достигла катастрофалне размере", а послодавци као решење предлажу мултилатерану компензацију. из 2013, било је шест месеци у блокади. Како ће изгледати ова година, јежим се кад помислим", рекао је он. 

Идеја Уније послодаваца је, како је навео, да се иде на мултилатералну компензацију. "Међутим, ми јос немамо законска ресења за то, али имамо расположење да се то реши", рекао је Славенко Гргуревић.

Генерални секретар те Уније послодаваца Душан Коруноски каже да је боље смањити плате у јавном секторуза 25 одсто сада и избећи банкрот него после тога смањивати зараде за 40 одсто. 

Коруноски је подсетио и да је та унија тражила смањење оптерећење плата са 65 на 40 посто, што би нашег радника учинило конкурентнијим у односу на раднике у Чешкој који имају већу нето плату, али и много мање доприноса, тако да му је бруто плата иста као и раднику у Србији. Радник у Ческој, медјутим, додао је, носи кући вше, а мање даје држави и мање даје пензионом фонду који је рупа без дна. 

"Нисмо ми једини који сматрају да бруто плате у јавном сектору треба да иду доле, и за 25 одсто. Ако ви смањите и намете на плате са 65 на 40 посто, ви сте ту један део тог смањења такодје урачунали", навео је Коруноски и додао да се са смањењем намета на плате смањују и намети на пензије. 

Ипак, како је казао, основни услов свега тога је драстично јефтинија државна управа. 

Постоје, каже, још неке могућности за уштеде, а то је или отпуштање људи или да они раде у пару. У јавном сектору постоје људи који годинама не раде ништа и зато их или треба отпустити или им понудити да раде скраћено, односно у пару. 

Ако не додје до ових уштеда, следи нам банкрот, навео је Коруноски додавши да није известан никакав привредни раст, који би некако успео да анулира буџетски дефицит. Он је оценио да је ситуација много гора ако банкротирате, па онда смањујете фонд плате, него да смањујете плате и избегнете банкрот, што значи да је боље 25 одсто сад, него 40 после банкрота.

Извор: Б92

1754