Синдикална понуда
Укупан бр. чланова: 29.443 Активан бр. чланова: 16.585

Независни Синдикат Полиције

Добродошли на сајт Независног синдиката полиције!

Ове реченице сваки дан изговарамо, а нисмо знали да су уствари МОБИНГ!

То звучи овако: „Немој њега да молиш, сад се разводи/сад му је брат у затвору/сад је остао без жене…“. Наравно, присутне су и увек актуелне претње отказом! „Ако ти нећеш, има ко хоће“, „Сад је биро пун таквих као што си ти!“ Clip_12-300x213 Удружење “Стоп мобинг Србија” у просеку на дневном нивоу добије око 10 пријава од запослених који се жале на злостављање на радном месту.

Председник удружења Жика Живадиновић за Телеграф објашњава да се као сет најчешћих ситуација у којима долази до мобинга над радником наводе давање превише задатака који треба да се обаве у кратким временским роковима, затим такозвани “синдром празног стола” – када се раднику поверава све мање посла, након тога следи потпуно игнорисање радника, одузимање средстава за рад, и на крају, прича о његовим приватним стварима.

У првој ситуацији вам послодавац каже да је препознао да сте капацитет, да можете да извршите све задатке брже од других, па вас пита: “Шта је то пар стотина страница за обраду за вас? До сутра!“. У другој долази до супротног става, где вам каже да ће колега који је тек дошао у фирму добити задатак, јер сте ви (иако радите 20 година на истој позицији) аљкави, лоши, превише лежерни… То у пракси звучи овако: “Немој ти, имаш лош рукопис. Пусти XY да то уради, брже ће“. Када вас игноришу, могу да вам кажу: “Нисмо те позвали на састанак, јер те нисмо видели“. А у случају да вас ипак удостоје позива, прекидаће вас, разговарати са израженом ароганцијом, ниподаштавањем и константним упадима – објашњава Живадиновић, док истиче да се неретко дешава и то да вам на послу кажу “Не треба ти више кредит на телефону у толикој вредности/ шта ће ти и штампач – ионако га не користиш“, али и то да покушавају да вас дискредитују на све могуће начине. Тада помињу податке о вашим приватним стварима, али увек у негативном контексту.

мобинг То звучи овако: “Немој њега да молиш, сад се разводи/сад му је брат у затвору/сад је остао без жене…”. Наравно, присутне су и увек актуелне претње отказом! “Ако ти нећеш, има ко хоће“, “Сад је биро пун таквих као што си ти!”, “Конкурисало нам је 10 људи за једно радно место, тако да вам је лако наћи замену“…

Поента је да се код запосленог створи изражена брига за радно место. Слично се постиже и код случајева систематизације и рационализације на послу, али је тада приступ другачији јер све иде преко колеге, а не директо од надређеног. Колега ће вам рећи “Немој да се дружиш са њима, видиш да су побуњеници/да су непотребни/да ће добити отказ. Ти само ради свој посао и ћути!” – наводи он и на крају каже да не може да искључи оне примере који се односе на сексуално узнемиравање на послу.

Ту спада, како каже, сваки физички контакт, поготово између особа супротног пола, али и позивање на кафу у ситне сате – након истека радног времена, затим позивање на службена путовања за посао који вам није у опису радног места, па и алудирање на то како изгледате и како се изазовно облачите.

Наравно, све са циљем да за одређену услугу добијете боље радно место или макар задржите досадашње.

(Телеграф.рс)

1689