Синдикална понуда
Укупан бр. чланова: 29.443 Активан бр. чланова: 16.585

Независни Синдикат Полиције

Добродошли на сајт Независног синдиката полиције!

Овако полиција штрајкује

Штрајк полиције јуче је драстично радикализован. Према процени синдиката, чак 80 одсто полицајаца јуче није изашло на улице. 520296_strajk-ljermontova-04rasfoto-dimitrije-goll_ff У Управи саобраћајне полиције и управи за управне послове у Љермонтовљевој улици јуче смо полицајце затекли како седе у једној сали, окружени старим папиром. Прочитајте још Штрајк полиције ПАКАО за возаче: Незапамћен хаос на улицама Београда - Од 2003. године нисмо добијали нову униформу. Сада хоће и додатно плате да нам смање. У тешкој смо ситуацији, а надлежни упорно покушавају да заташкају све. Наш штрајк у пракси значи да је народ незаштићен. Наравно да нам је жао због тога, али и ми имамо породице које треба прехранити - рекао је један полицајац, који неће престати са штрајком док Министарство не испуни њихове услове.

Шта тражи полиција Да им се исплати део путних трошкова који им дугују 12 месеци. Да се више не смањује плата јер је смањена пре два месеца. Да се продужи посебан колективни уговор који је истекао 24. септембра. Састанак са министром и преговоре о штрајку. Саобраћајци излазе на увиђаје само за удесе са већом материјалном штетом, не регулишу саобраћај, док полиција не изводи превентивне акције контроле, већ излази на терен само на озбиљније прекршаје и кривична дела.

Министар Стефановић за „Блиц“ демантује да чак 80 одсто полицајаца не ради. - Све их је мање и полако се враћају на посао. Позивам их да прекину са штрајком и дођу на разговор још данас. Они који највише трпе због свега су грађани. Ако се смањују плате свима из јавног сектора, онда мора и њима - каже Небојша Стефановић за “Блиц”.

Он каже да је овај штрајк противзаконит и, ако штрајкују пола месеца, то значи да ће и плата бити мања.

Штрајкује око 80 до 90 одсто радно ангажованих полицајаца

- То што министар Небојша Стефановић не зна колико нас штрајкује и због чега даје нам додатну снагу да у томе истрајемо. Свакодневно широм Србије запосленима прете отказима, али то им не полази за руком. У овом тренутку штрајкује око 80 до 90 одсто радно ангажованих полицајаца и за сада се више не делује превентивно, па не чуде гужве на улицама и чињеница да полиције нема у патролама. Министру поручујемо да се једино са терористима не преговара - каже Глишо Видовић из Синдиката српске полиције.

Дописници „Блиц“ јављају да је близу 80 одсто полицијаца ступило у штрајк у Нишу, Суботици, Новом Пазару и Сјеници, док је на подручју Ужица знатно мање и одсуство штрајкача не угрожава функционисање ниједне службе. Док синдикати тврде да је штрајкача се више, министар унутрашњих послова то демантује. - На штрајк полиције реаговао је и Комитет за саобраћај и апеловао да се што пре обезбеде услови за безбедан саобраћај.

Извор: Блиц

1697