Синдикална понуда
Укупан бр. чланова: 29.443 Активан бр. чланова: 16.585

Независни Синдикат Полиције

Добродошли на сајт Независног синдиката полиције!

ОТКРИВАМО Два модела за државне плате

Запослени у јавној управи који за исти посао добијају већу плату од својих колега могу да очекују или смањење или замрзавање зараде, сазнаје “Блиц”.

Ово су, наиме, два могућа модела по којима ће у 2017. бити изједначене зараде запослених у јавној управи који данас за исти рад примају и до 250 евра различите плате. 334da5fda954454fedd885ede0848443 Како сазнајемо од извора из Светске банке, која припрема методологију за вредновање рада, нове мере највише ће ударити на раднике са највећим зарадама, међу којима су запослени у готово свим државним агенцијама и појединим институцијама.

- Данас правник у државној агенцији зарађује 80.000 динара, а његов колега у министарству, који често има и више посла, 30.000 динара мање. Намера Владе је да се за исти посао добија иста плата, а да би се то постигло постоје два начина. Радници који добијају већу плату од својих колега могу да очекују или смањење зараде или њено замрзавање до момента када се плата колеге са мањом зарадом изједначи са његовом - каже извор “Блица”.

На удару ће, како сазнајемо, бити и запослени са средњом школом који зарађују више него радници са факултетом.

- У полицији имате запослених који немају високо образовање, а зарађују изнад 40.000 динара. Истовремено имате наставнике са платама око 38.000 динара, а имају високо образовање. У таквој ситуацији појединцима у полицији неко време практично би било онемогућено повећање зарада - каже извор “Блица”.

Запослени у јавној управи имаће и право на додатке, при чему ће се водити рачуна о специфичности посла. Већи коефицијент могу очекивати запослени у судовима за организовани криминал, као и медицинске сестре у Хитној помоћи. Веће плате за ризичнији посао У Министарству за државну управу кажу за “Блиц” да мере по принципу “исте плате за исти рад” треба очекивати у 2017.

Засад је познато да ће минимална плата бити око 22.000 динара, а максимална око 165.000 динара.

Запослени у јавној управи моћи ће да добију већу плату и на основу напредовања.

- Вредноваће се учинак и ефикасност обављања посла. Како и колико радиш, толико и напредујеш. Ако, рецимо, ванредни професор на факултету објављује више научних радова од очекиваног стандарда или уколико их објављује у утицајнијим часописима, имаће већу плату у истој платној групи - кажу у министарству које води Кори Удовички.

Извор: Блиц

1718